Vijesti

Pripreme za prvu pričest i krizmu od sada će trajati dvostruko duže

Temeljite pripreme važne su za dublju integraciju i razumijevanje vjere, smatra biskup Radoš.

Objavljeno

|

Varaždinska biskupija donijela je novu odluku o trajanju priprave za sakramente prve pričesti i krizme. Kako piše eMeđimurje, prema odluci biskupa Bože Radoša, priprava će ubuduće trajati dvije godine, umjesto dosadašnjih jedne godine.

Ova promjena, koja je objavljena tijekom današnjih svetih nedjeljnih misa, dolazi s ciljem dubljeg duhovnog i vjerskog obrazovanja mladih. Biskup Radoš smatra da produženo razdoblje pripreme omogućuje djeci i mladima bolje razumijevanje sakramenata i njihovu dublju integraciju u život vjere.

Ova odluka izazvala je brojne reakcije, uglavnom negativne. “Ja sam vjernica koja je pohađala vjeronauk na kojem smo se pomolili, a zatim igrali graničara, mijenjali sličice i salvete. Veća sam vjernica od ovih mladih koje opterećuju ispitima i glupostima kojih se ni sami ne pridržavaju. Oni nikad neće biti vjernici, upravo zato jer ih opterećuju. Vidi se koliko nas je nekad bilo u crkvi, a koliko nas je sada. Dajte djeci da se igraju, a ne da uče napamet ono što ni vi niste. Glupost! Tako vjernici nestaju”, napisala je Mirjana iz Pitomače pod ovom obavijesti na Facebooku.

“Mislim da će djecu to otjerati od crkve, a ne privući. To je pomalo naporno jer djeca ne stignu uvijek doći na misu. Tu je škola, nogomet, i druge obaveze. Tko želi, ići će u crkvu bez pritiska. Tko ne želi, badava vam pritisak. Pod pritiskom se ne moli niti vjeruje”, dodala je Lucija iz Ludbrega.

Nova odluka stupa na snagu odmah, a župnici i vjernici će biti obaviješteni o detaljima primjene ove promjene. Prva sveta pričest je jedan od sedam svetih sakramenata te zajedno s krštenjem i potvrdom čini tzv. sakramente kršćanske inicijacije.

Exit mobile version