Prati nas

Vijesti

Standard

Poskupljuju plin i struja, Primorac objavio za koliko idu gore

Sindikati pak podsjećaju da cijena energenata pokreće lančanu reakciju poskupljenja svega. Slijedi li nam inflatorna spirala?

Objavljeno

|

Ukidaju se doprinosi za prvi mirovinski stup
Marko Primorac (screenshot: Youtube)

“Cijene plina i struje će porasti 10-15 posto. Subvencije ćemo smanjivati postupno, na način da cijene porastu, ali ne da to bude 30 posto, kako ne bi došlo do kaosa na tržištu”, rekao je ministar financija Marko Primorac na HUP-ovoj konferenciji.

“To bi možda moglo rezultirati povećanjem inflatornih pritisaka, možda zbunjenošću pojedinih subjekata, moglo bi prouzročiti teret na džepove građana. To ne želimo, no imamo ambiciju izaći iz režima poticajnih cijena i električne energije i plina u nekom srednjoročnom razdoblju”, objasnio je.

Upitan hoće li se te subvencije odnositi i na poslovne subjekte i građane, Primorac je rekao da će detaljnije o tome govoriti predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Oglas

“Nećemo dopustiti da udar na budžete građana bude toliko značajan; te cijene neće porasti 20-30 posto, ali će morati porasti da građani budu svjesni da smo u novim okolnostima gdje su cijene energenata povećane”, rekao je Primorac.

Sindikati pak podsjećaju da cijena energenata pokreće lančanu reakciju poskupljenja svega. “Sasvim je jasno da ako poskupljuje plin, poskupljuje i struja. Nakon toga poskupljuje cijeli niz usluga poskupljuje hrana, a onda smo u kolu povećane inflacije. A cijelo vrijeme govorimo o tome da se treba boriti protiv inflacije”, komentirao je sindikalist Krešimir Sever za Novu TV.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.