Vijesti

Plenković obećao Deklaraciju o penzionerima i prosječnu mirovinu od 800 eura

‘Deklaracija je jedan stari tekst koji je predložila Matica prije 14 godina. Taj dokument je demodiran po sadržaju, vrijeme ga je pregazilo’, kaže predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović.

Objavljeno

|

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade još je jednom podsjetio da je vlada po deveti put donijela odluku o jednokratnoj pomoći za umirovljenike, za njih 760 tisuća, vrijednu 76,5 milijuna eura. “Time smo ukupno došli na oko 615 milijuna eura pomoći za umirovljenike u ovim vremenima krize”, kazao je.

Najavio je i osnivanje novog Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe kako bi u trećem mandatu nastavio s redovitim i konstruktivnim dijalogom s predstavnicima umirovljenika, posebno sa Sindikatom i s Maticom umirovljenika te drugim umirovljeničkim udrugama, uz potporu političkih stranaka, osobito Hrvatske stranke umirovljenika koji je i dio parlamentarne većine.

Još jedan papir?

U proceduru će biti upućena i Deklaracija o starijim osobama. “Cilj je donošenje Zakona o starijim osobama kako bismo i na taj način regulirali položaj te odgovornost i skrb prema starijim osobama u hrvatskom društvu”, dodao je.

Podsjetimo, Deklaraciju je za naš portal komentirala predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović. “Deklaraciju ili rezoluciju je predložila i saborska zastupnica Marija Selak Raspudić pa je vladajući nisu prihvatili. Ovo je jedan stari tekst koji je predložila Matica prije 14 godina. Taj dokument je demodiran po sadržaju, vrijeme ga je pregazilo. Ali, ako se Matica kao najveća umirovljenička udruga zadovoljava s formalnim papirom kojim se deklarira da će se država brinuti o umirovljenicima, neka joj bude na volju. Nisam sigurna da će njeni članovi s vrlo malim mirovinama od toga imati koristi i da će imati razumijevanja za to”, kazala je Petrović u kolovozu.

Nizao uspjehe

Premijer je sa sjednice Vlade odaslao cijeli niz poruka o dosadašnjim uspjesima koje je postigao u ranijim mandatima. Podsjetio je da je u mandatima ove Vlade sveukupna prosječna mirovina narasla za 73,3 posto te sada iznosi 620 eura, a cilj je da do kraja ovoga mandata bude između 750 i 800 eura.

“Želimo u proces mirovinske reforme uključiti temu redefiniranja modela usklađivanja visine mirovine u odnosu na porast plaća i rast inflacije potrošačkih cijena promjenom formule za usklađivanje mirovine, u omjeru 85:15 prema povoljnijem indeksu”, rekao je premijer i podsjeti da će za svako rođeno dijete majke dobiti godinu dana mirovinskoga staža.

Exit mobile version