Vijesti

Plenković: Sjajna vijest za umirovljenike i radnike, prvi put smo na A razini

Kreditne agencije očekuju da će BDP po stanovniku porasti za 25 posto do 2026., čime se približavamo prosjeku Europske unije, istaknuo je.

Objavljeno

|

Premijer Andrej Plenković (HDZ) komentirao je novi kreditni rejting Hrvatske. Naime, agencija Standard & Poor’s sinoć je povećala dugoročni rejting Hrvatske s razine BBB+ s pozitivnim izgledima, na razinu A-, s pozitivnim izgledima, tj. u “iznadprosječnu kreditnu kvalitetu”.

Premijer je novinarima kazao kako su stručnjaci is S&P bili u njegovu uredu pri čemu im je pojasnio što to znači za našu zemlju. “To je prvi puta da Hrvatska ulazi u rejting A u jednoj od tri vodeće svjetske rejting agencije, čime smo ušli u iznadprosječnu kvalitetu kreditnog rejtinga’, rekao je.

Naime, S&P je obrazložio da su rastu rejtinga najviše pridonijeli pozitivni gospodarski pokazatelji, fiskalna konsolidacija, uspješna realizacija Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), kao i politička stabilnost koju osiguravaju vlada i parlamentarna većina.

“Ovo je dobra vijest za sve radnike i umirovljenike u Hrvatskoj. U konačnici ona znači i pad kamata”, kazao je novinarima Plenković. Kreditne Agencije Hrvatskoj prognoziraju da će iduće godine imati rast BDP-a od 3 posto. “Očekuju da će BDP po stanovniku porasti za 25 posto do 2026., čime se približavamo prosjeku Europske unije”, istaknuo je.

Naime, po kreditnom rejtingu iza Hrvatske su Cipar, Rumunjska, Bugarska, Italija i Grčka, a Hrvatska je smještena u razinu Portugala. Hrvatska, zahvaljujući Vladinim politikama koje su pozicionirane u globalni i europski kontekst, diže standard u prilično zahtjevnim okolnostima, kazao je premijer.

Exit mobile version