Prati nas

Vijesti

Mirovina ili crkavica?

Padaju maske? Prosvjed će pokazati koga umirovljenici podržavaju ili ne

Prosječna mirovina bi u ovom trenutku trebala biti negdje oko 790 eura, a ne 550 ili 560 ili 570 eura, poručuje Milivoj Špika (BUZ).

Objavljeno

|

Kada će umirovljenici prosvjedovati?
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenicima će na račun u petak sjesti 7,46 posto veće mirovine za mjesec kolovoz. Osim toga stiže i razlika povećanja za srpanj. Uzmemo li prosječnu mirovinu to će biti povećanje 40 eura, tj. dvostruka isplata 80 eura.

“Ovo nije najveće povećanje, prošle godine je bilo rekordno od 8,42 posto. Nije ovo ništa što Vlada daje. Ovo je zakonom regulirano usklađenje mirovina svakih šest mjeseci. Vlada nije napravila ništa. Ovi spinovi, kako ona povećava mirovine i kako ide u tome smjeru, apsolutno nije točno. Ne radi se o usklađenju koje je na razini 100 posto rasta cijena, odnosno plaća, već se radi na formuli 70:30″, rekao je u programu javne televizije Milivoj Špika, predsjednik stranke “Blok umirovljenici zajedno”.

Podsjetio je na špika nedavno povećanje plaća državnim dužnosnicima, službenicima i namještenicima, dok će se umirovljenici s tek 7,46 posto usklađenim mirovinama morati boriti s rastom cijena energenata i smještaja u domovima.

Oglas

“Sada svi oni koji prelaze 560 eura će još platiti porez na to, što je totalni idiotizam. Mi se zalažemo da se cenzus za oporezivanje mirovine podigne najmanje na 900, odnosno 1000 eura. Dom u Zenti je u dvokrevetnoj sobi je 500 eura, u jednokrevetnoj je bio 700, i sad će biti 42 posto skuplje”, kaže Špika.

Kako kaže, umirovljenicima u prosjeku 40 eura neće značiti ništa jer će im i dalje morati pomagati članovi obitelji ili će se jednostavno morati seliti, a u najgorem slučaju naći neko treće rješenje. Zato su najavili prosvjed koji će se u središtu Zagreba održati za manje od mjesec dana – 1. listopada.

“Točno je da umirovljenici ne mogu napraviti štrajk, da ne mogu ucijeniti vladu kao što mogu državni, javni službenici i namještenici. Umirovljenici imaju drugi adut u rukama – mogu dati do znanja na prosvjedu, koga će i kako će podržati, odnosno koga neće”, zaključuje Špika ističući da neće podržati ”onoga koji ih cijelo vrijeme gura u siromaštvo”.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.