Mozaik

Na ostavinskoj raspravi pojavila se navodna vanbračna kći, kako dalje?

Udovicu je iznenadila navodna izvanbračna kći njenog muža. Ostavinski postupak je obustavljen, a slučaj je završio na sudu. Nažalost, parnica traje već pet godina, a imovina je blokirana.

Objavljeno

|

Ostavinske rasprave, uglavnom, nisu traumatična iskustva, no ponekad se zakompliciraju u stilu najnapetije sapunice. Upravo se to dogodilo A.A. iz Slavonskog broda koja je pomoć zatražila u Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske.

“Živjela sam sa suprugom 43 godine u braku i imamo dvoje djece. Na ostavinskoj raspravi iza pokojnog muža pojavila se jedna odrasla osoba od 39 godina i tvrdi da je vanbračna kćer mog muža. Ja sto posto znam da laže i da samo želi imovinu”, kaže A.A.

Bilježnik je prekinuo ostavinsku raspravu i uputio je stranke u parnicu. Navodna vanbračni kći je pokrenula parnicu protiv A.A. i njene djece, a postupak traje već pet godina. “Imovina je blokirana, odnosno još nije podijeljena. Što možemo učiniti? Je li bilježnik to smio napraviti?”, pita A.A. pravnike SUH-a.

U ostavinskom postupku javni bilježnik utvrđuje sve nesporne činjenice vezano za umrlog ostavitelja, njegove zakonske i oporučne nasljednike, postojanje ili nepostojanje oporuke, imovinu umrlog ili ostavinsku masu te sve ostale nesporne mjerodavne činjenice potrebne za donošenje rješenja o nasljeđivanju, stoji u odgovoru SUH-ovih pravnika.

“Ako se pojavi neka odlučujuća sporna činjenica (nasljednici se ne slažu oko nečeg, nema dokaza ili ima kontradiktornih dokaza…), javni bilježnik mora prekinuti ostavinski postupak i uputiti onu stranu koja tvrdi nešto drugačije od postojećeg stanja da u propisanom roku pokrene parnicu. Sam javni bilježnik nije ovlašten utvrđivati te sporne činjenice, a naročito ne da li je netko uistinu kćer umrlog.”

“Kada je doneseno rješenje o prekidu ostavinskog postupka, vi ste se mogli žaliti na to rješenje navodeći da, primjerice, nema razloga za prekid jer nema dokaza o srodstvu između vašeg pokojnog muža i navodne kćeri. Ako nije bilo dokaza o srodstvu i valjanih razloga za prekid, vaša žalba je mogla biti uvažena i rješenje o prekidu ostavine je moglo biti poništeno. Tada bi ostavina mogla biti nastavljena”, stoji u odgovoru.

“Sada ste u parnici koja nažalost predugo traje, kao i svi sudski postupci u Hrvatskoj, ali to je sada jedini put u kojem možete osporiti navode o srodstvu, a time i status nasljednice osobi koja vas je tužila i koja tvrdi da je kćerka. Kada završi parnica, ostavina će biti nastavljena”, odgovor je Pravnog savjetovališta SUH-a.

Exit mobile version