Prati nas

Vijesti

Brine za umirovljenike

Milanović: Zaštitite umirovljenike, u moje vrijeme mirovine su bile opravdano niske

Nakon što su iz HDZ-a poručili da za vrijeme njegovog premijerskog mandata mirovine gotovo i nisu rasle, Zoran Milanović tvrdi da su ‘umirovljenici bili svjesni kako stvari stoje’.

Objavljeno

|

Zoran Milanović o mirovinama
Zoran Milanović (screenshot. HTV)

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je cijene u trgovinama, ali i nove Vladine mjere koje uključuju još jedan, deveti po redu, energetski dodatak. Cijene su previsoke i treba zaštititi one koji teže žive, a to su umirovljenici, rekao je.

“Iz ne znam kojeg razloga Vlada se nikad nije potrudila izračunati nekakvu održivu formulu za umirovljenike. Prosječna mirovina je ostala na 40 posto plaće, isto kao kad sam ja bio premijer, i to u puno težim uvjetima”, kazao je predsjednik prilikom obilaska Europskog trga u Zagrebu na kojem se održava 16. ZeGeVege festival održivog življenja.

Kako je objasnio, za vrijeme njegova mandata niske mirovine su bile opravdano niske, ali i da on nikada nije tražio opravdanja. “Ali ni umirovljenici nisu tada prosvjedovali. Bili su svjesni kako stvari stoje. Imamo Vladu koja se razmeće i hvali. Rekao bih da mirovine stoje ovako nisko, prije svega zbog njihove nesposobnosti, a ne zbog toga što se to nije moglo riješiti. S tim se ne da živjeti. Jer plaće jesu nominalno rasle, ali i inflacija je”, kazao je Milanović.

Oglas

Podsjetimo, jučer je predsjednik mladeži HDZ-a i saborski zastupnik Maksimilijan Šimrak usporedio koliko su mirovine rasle u premijerskim mandatima Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

“Danas Zoran Milanović, poznatiji kao ‘leteći Zoka’, kaže da država ima obvezu ispraviti nepravdu prema umirovljenicima. Očito našeg ‘propelerca’ s Pantovčaka treba podsjetiti da je, dok je bio premijer, te iste mirovine povećao za rekordnih 12 eura u četiri godine”, napisao je Šimrak na svojoj stranici Facebooka aludirajući na ljubav predsjednika prema letenju vojnim helikopterima.

“Za razliku od Zoke, u protekla dva mandata Vlada Republike Hrvatske je podigla mirovine za preko 220 eura, a jedan od ključnih prioriteta u sljedeće četiri godine je dodatno povećanje od 30 posto tako da prosječna sveukupna mirovina bude najmanje 750 eura”, zaključio je Šimrak.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.