Mozaik

Liječnica napisala upute za nepristojne pacijente: Platite participaciju!

Posebno je nezadovoljna kad je pacijenti nazivaju izvan radnog vremena i ometaju njen obiteljski život.

Objavljeno

|

Rad u liječničkoj ordinaciji izazovan je, a ponekad i neugodan zbog ponašanja kojeg pacijenti često puta i nisu svjesni Zbog toga je jedna liječnica na vratima svoje ordinacije napisala kratke upute pacijentima, kako bi pregled bio što efikasniji, a komunikacija između liječnika i pacijenta ugodnija.

“Radim kao liječnica obiteljske medicine nekoliko godina i često svjedočim neprimjerenom ponašanju koje ometa i druge pacijente. Iako pacijenti toga nisu svjesni, često se dovode u opasnost kada ne slijede liječničke upute”, kaže ova liječnica za NY.com i nudi nekoliko savjeta.

“Nemojte kasniti. Ako kasnite 15 minuta, zakazat ćemo vam novi termin. Ako trebate platiti participaciju, nemojte reći da ste zaboravili novčanik kod kuće. Ako ne platite participaciju, dobit ćete drugi termin”, prvo je pravilo njene ordinacije.

“Isključite ili utišajte telefon. Nemojte primati pozive tijekom pregleda. Tako trošite liječnikovo vrijeme. Imamo čekaonicu punu ljudi koji također trebaju liječničku pomoć. Uz to, ako trebate pratnju, dovedite samo jednu osobu sa sobom na pregled. Ovo je pravilo bez iznimke, osim ako pacijentu trebaju dvije osobe za pomoć. Nemojte dovoditi djecu. Ne, nećemo čuvati vašu djecu. Naša ordinacija je vrlo prometna i ne možemo preuzeti odgovornost za njih”, nastavlja sa strogim pravilima.

Potom savjetuje pacijentima da uzimaju lijekove prema uputama koje su dobili od liječnika i ljekarnika te da nikada ne udvostručuju dozu, budući da to ne pomaže, a može i naštetiti. Uz to, strogo zabranjuje diranje opreme u ordinaciji. “Jako je skupa i teško ju je zamijeniti”, napominje.

“Postavljati pitanja o vašem liječenju ili planiranim zahvatima je u redu, ali nemojte pitati o tuđem zdravlju ili bolesti. Nemojte tražiti od liječnika da vam propiše lijek koji nije vezan za vašu bolest. I posebno, nemojte liječniku postavljati zdravstvena pitanja izvan radnog vremena. On također ima privatan život, baš kao i vi”, zaključuje.

Exit mobile version