Prati nas

Mozaik

Pravno savjetovalište

Zagrepčanka: ‘Kupila sam kćeri stan, izbacila me na ulicu. Što učiniti?’

Nesretna majka propustila je formalizirati činjenicu da je kćeri dala novac za polovicu stana. Ono što je trebala biti mirna i sigurna starost pretvorilo se u agoniju.

Objavljeno

|

Umirovljenica Vladislava dijeli svoje iskustvo s kreditnom karticom. Iako je nekada uživala u njoj, sada se bori s dugovima i ograničenim primanjima u mirovini. Ističe važnost kontroliranja troškova i planiranja financija te izražava nadu u bolju budućnost unatoč izazovima.
ilustracija: S. Bura/mj

U slijepom vjerovanju vlastitoj djeci, roditelji često znaju počiniti greške koje će im promijeniti život nagore. Tako je i M.M. iz Zagreba prije 20 godina prodala vlastiti stan kako bi s kćerkom kupila veći stan u kojem su kasnije zajedno živjele. Sada je praktički na ulici pa se javila Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske kako bi vidjela može spasiti svoje ulaganje.

“Stan je kupljen na kćerkino ime, a ja sam dala pola novaca, a te novce sam joj dala bez ikakvog ugovora”, piše MM pa nastavlja: “Sve je bilo dobro dok kći nije našla novog partnera i tražila da prodamo stan i da se iselim. Na kraju je prodala stan, a mene su novi vlasnici prisilno iselili. Sad sam podstanar već pet godina i jedva preživljavam.”

“Kći mi povremeno plati najam stana, ali ne želi pričati o cijeloj situaciji i u stvari o dugu prema meni. Komuniciramo vrlo rijetko i šturo pa me čak i izbjegava. Meni je jako teško financijski. Što mogu učiniti?” pita nesretna M.M. iz Zagreba.

Oglas

“Nažalost, napravili ste veliku grešku kada ste novac dali svojoj kćeri bez ikakvog dokumenta. Vjerujemo da i sami sada shvaćate da ste stan trebali zajedno kupiti i da ste se trebali upisati kao suvlasnica stana. Nažalost sada je kasno za to”, stoji u odgovoru pravnika SUH-a.

Isto tako majka je zakasnila s mogućim zahtjevom za utvrđivanje mogućeg suvlasništva stana sudskim putem. Zakasnila je i tražiti povrat novca. Taj je zahtjev, navode u Pravnom savjetovalištu, trebala postaviti u vrijeme prodaje stana.

“Obzirom da niste prema kćeri do sada postavljali nikakve formalne zahtjeve za prava po osnovi novaca koje ste dali za stan, a proteklo je dosta vremena, sada nemate šanse za uspješno pokretanje tih zahtjeva i nekih formalnih postupaka”, stoji u odgovoru.

“Ako je vaša financijska situacija toliko loša da ugrožava vašu egzistenciju savjetujemo da se obratite Zavodu za socijalni rad. To stoga kako bi vidjeli mogućnosti ostvarenja nekih oblika pomoći, ali i radi savjetovanja oko zahtjeva prema vašoj kćeri budući su djeca dužna uzdržavati stare i nemoćne roditelje koji to sami ne mogu, a uzdržavali su svoju djecu”, zaključuju pravnici SUH-a.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.