Prati nas

Vrt

Raskošne

Krizanteme su kraljice jeseni, evo kako ih uzgojiti u vlastitom vrtu

Krizanteme više nisu samo ‘cvijeće za groblje’. Vrijeme cvatnje, raspon visina te raskoš boja i oblika cvjetova, čine ih biljkama koje je nemoguće preskočiti u dobro planiranim vrtovima Naravno, ako ste vrtlar koji drži do sebe.

Objavljeno

|

Raskošne ružičaste krizanteme u punom cvatu unose toplinu i živost u vrt, ističući bogatstvo boja i gustoću latica, što ih čini pravim simbolom jeseni.
ilustracija: S. Bura/mj

Iako su krizanteme (Chrysanthemum sp.) do prije desetljeće ili dva u Hrvatskoj uzgajane prvenstveno kao namjensko cvijeće za Sve svete, i do naše zemlje došli su brojni kultivari koji su dokazali da ova cvjetnica iz botaničke porodice glavočika (Asteraceae) ima veliku vrijednost i kao vrtna biljka.

Najraniji kultivari počinju “ulijevati” boje u vrtove i okućnice već u srpnju, no većina ih cvate od rane jeseni do prvih žešćih mrazeva. Dakle, kada su gotovo sve trajnice spremne za počinak, krizanteme otvaraju cvjetne glavice u nijansama žute, narančaste, crvene, ljubičaste, brončane, ružičaste ili bijele boje. Uz to, dolaze u raznim oblicima; od malih okruglih pompona do pojedinačnih krupnih cvjetova promjera 10, 20 pa i više centimetara.

Za najbolji izgled u vrtu, krizanteme se sade u manjim ili većim grupama, a gotovo svaki vrt može pružiti idealno okruženje za njihov rast.

Oglas

Odabir biljaka

Krizanteme možete kupiti kao reznice u proljeće (brojne vrtlarije iz EU dostavit će vam narudžbu poštom) ili već kao gotove biljke u loncima ili takozvanim kontejnerima, najčešće u kasno ljeto ili jesen. Dobro ukorijenjene reznice brzo će krenuti s rastom i cvjetati već u godini sadnje.

Otporni varijeteti razvijaju podzemne izdanke (stolone) koji im omogućuju da biljka preživi iz godine u godinu bez presađivanja. Ti varijeteti najbolje uspijevaju u amaterskim vrtovima. Neotporni varijeteti nemaju toliku sposobnost preživljavanja u našim uvjetima i pogodniji su za uzgoj u zaštićenim prostorima poput negrijanih ili slabo grijanih plastenika i staklenika.

Kako saditi krizanteme?

Posadite ih u plodno, dobro drenirano tlo na sunčanom mjestu. Ako sadite krizanteme kupljene u loncima u jesen, posadite ih dovoljno rano da se ukorijene prije zime. Najbolje je to učiniti šest tjedana prije prvog mraza. U proljeće ih sadite nakon zadnjih mrazeva.

Pripremite tlo desetak dana prije sadnje. U gornjih 15 centimetara tla dodajte zreli stajnjak ili kompost. Nemojte štedjeti na stajnjaku ili kompostu, pogotovo ako je tlo u vašem vrtu loše kvalitete.

Kako se razmnožavaju krizanteme?

Krizanteme se brzo šire pa matične biljke u proljeće nakon zadnjeg mraza možete podijeliti na nekoliko manjih dijelova s vlastitim korijenjem. Možete i saditi svaki podzemni podanak/stabljiku zasebno.

Proljeće je sjajno vrijeme i za uzimanje reznica. Zabodite ih u posude napunjene pijeskom, perlitom ili vermikulitom. Zalijte i ostavite da razviju korijen na svjetlom mjestu bez izravne pripeke na temperaturi od 18 Celzijevih stupnjeva.

Kako zalijevati i prihranjivati krizanteme?

Obavezno ih zalijevajte u periodima velike suše. Agronomi preporučuju prihraniti NPK gnojivom (5-10-5 ili 7-6-5) četiri tjedna nakon sadnje te po potrebi kasnije u sezoni. Poštujte upute na pakiranju gnojiva.

Koje su dodatne mjere u uzgoju krizantema?

Kad su niski varijeteti visoki 15-20 centimetara, uklonite vrhove da potaknete grananje. Pinciranjem će biljke postati gušće i cvjetat će obilnije. Kod velikocvjetnih varijeteta uklonite bočne pupove kako bi se energija usmjerila na nekoliko većih cvjetova. Ili samo jedan cvijet, ako želite da bude impozantan veličinom.

Uz to, visoke varijetete krizantema potrebno je podupirati kolcima. Ako su na vašem području česte jake kiše ili tuča, zaštitite biljke mrežom.

Krizanteme su sklone bolestima koje mogu oslabiti biljku, ali rijetko uzrokuju njezino propadanje. Redovito provjeravajte biljke i uklonite oštećene dijelove kako biste spriječili širenje bolesti.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.