Prati nas

Vijesti

Standard

Koliko koštaju domovi umirovljenika u Srbiji?

Iako je dio domova podignuo cijene još prošle godine, u prvom kvartalu tekuće godine drastično su porasle cijene privatnih i javnih domova za stare i nemoćne u Srbiji.

Objavljeno

|

S ljubaznom čistačicom na ulazu, doživio sam toplinu doma. Njegovo iskustvo napisano u knjizi 'Starački dom: Početak novog života' pruža korisne savjete za buduće korisnike. Hrana i socijalni kontakti važni su, ali medicinsko osoblje je istaknuto kao svijetla točka.
ilustracija: S. Bura/mj

Cijene smještaja u domovima za starije u Srbiji ove su godine zabilježile drastičan rast, kako u javnom, tako i u privatnim ustanovama. Ovaj rast, rezultat inflacije i rasta troškova osnovnih resursa, poput energenata, hrane, sredstava za čišćenje i medicinske opreme, duboko je pogodio stariju populaciju i njihove obitelji.

U privatnim domovima, koji su uobičajeno skuplji od javnih ustanova, cijene su skočile i do 50 posto u odnosu na godinu ranije. Mjesečni troškovi smještaja sada se kreću od od 500 do 1.200 eura, ovisno o razini njege, broju kreveta po sobi i dodatnim medicinskim uslugama poput terapija i fizikalne rehabilitacije.

Javni domovi također nisu izbjegli val poskupljenja. Od veljače 2024. godine, smještaj u ovim ustanovama poskupio je za 30 posto pa sada mjesečne cijene variraju između 240 i 520 eura. I ovdje cijene ovise o brojnim čimbenicima. Najskuplje su, dakako, jednokrevetne sobe. a na sve se još dodaju i cijene posebnih usluga.

Oglas

Iako su cijene porasle, kapaciteti su i dalje popunjeni, osobito u urbanim središtima poput Beograda i Novog Sada. U javnom domovima i dalje postoje liste čekanja, a privatni domovi posluju s popunjenosti od 80 posto.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.