Prati nas

Vijesti

Witwenrente

Koliko dugo morate biti u braku za njemačku udovičku mirovinu?

Njemački mirovinski sustav propisuje dvije vrste udovičkih mirovina koje se međusobno jako razlikuju.

Objavljeno

|

Žene koje priželjkuju da im suprug umre
ilustracija: S. Bura/mj

U Njemačkoj, za ostvarivanje prava na udovičku mirovinu, potrebno je da brak ili životno partnerstvo s preminulim supružnikom traje najmanje jednu godinu. Međutim, postoje iznimke od ovog pravila. Ako je smrt supružnika rezultat nesreće, mirovinski zahtjev može biti odobren i kod kraće bračne zajednice.

Osim minimalnog trajanja braka, drugi ključni uvjeti uključuju minimalno trajanje mirovinskog osiguranja. Naime, preminuli supružnik morao je imati najmanje pet godina osiguranja u njemačkom mirovinskom sustavu.

Ipak, ovaj se uvjet može preskočiti, ako je smrt uzrokovana nesrećom na radu ili ako je preminuli već primao mirovinu. Uz to, osoba koja podnosi zahtjev ne smije ponovno stupiti u brak. U suprotnom, gubi pravo na ovu vrstu mirovine, bilo da se radi o maloj ili velikoj udovičkoj mirovini. U nastavku pročitajte kako se ove mirovine razlikuju.

Oglas

Mala udovička mirovina

Ako ste mlađi od 47 godina, ne uzdržavate djecu i niste nesposobni za rad, možete ostvariti pravo na ovu vrstu mirovine koja iznosi 25 posto mirovine preminulog supružnika. Ova se mirovina isplaćuje najdulje dvije godine.

Velika udovička mirovina

Ako ste stariji od 47 godina, nesposobni za rad ili imate djecu mlađu od 18 godina, imate pravo na 55 posto mirovine preminulog supružnika. Ako je partner rođen prije 1962., i brak je sklopljen prije 2002. godine, primjenjuje se staro pravo i iznos je 60 posto mirovine. Ova mirovina se isplaćuje trajno.

Udovička mirovina počinje teći od mjeseca nakon smrti supružnika, a prvi mjesec nakon smrti isplaćuje se puna mirovina preminulog.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.