Vijesti

Kina diže dob za odlazak u mirovinu, prvi put od 1950-ih. Ukida i prijevremeno umirovljenje

Kineski mirovinski fond se prazni, a zemlji je sve teže i skuplje skrbiti o sve većem broju starijih osoba.

Objavljeno

|

Kina će postupno podizati dob za odlazak u mirovinu po prvi put od 1950-ih, kako bi se suočila sa starenjem stanovništva i sve manjim mirovinskim fondom. Najviše zakonodavno tijelo je u petak odobrilo prijedloge za podizanje zakonske dobi za umirovljenje sa 50 na 55 godina za žene u fizičkim poslovima te sa 55 na 58 godina za žene u uredskim poslovima.

Muškarcima će se dob podići sa 60 na 63 godine. Trenutne dobne granice za umirovljenje u Kini jedne su od najnižih u svijetu, javlja BBC.

Prema planu usvojenom u petak, promjena će stupiti na snagu 1. siječnja 2025., a odgovarajuće dobne granice za umirovljenje postupno će se podizati svakih nekoliko mjeseci tijekom idućih 15 godina.

Prijevremeno umirovljenje neće biti dopušteno, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua, a radnici će moći odgoditi umirovljenje najviše za tri godine. Počevši od 2030. godine, radnici će također morati više doprinositi mirovinskom osiguranju kako bi ostvarili pravo na mirovinu. Do 2039. godine, morat će imati 20 godina uplata kako bi mogli ostvariti mirovinu.

Kineska Akademija društvenih znanosti je 2019. godine objavila da će glavni državni mirovinski fond ostati bez sredstava do 2035. godine – a to je bila procjena prije pandemije bolesti COVID-19, koja je teško pogodila kinesko gospodarstvo.

Plan za podizanje dobi za umirovljenje i prilagodbu mirovinske politike temeljen je na “sveobuhvatnoj procjeni prosječnog životnog vijeka, zdravstvenog stanja, strukture stanovništva, razine obrazovanja i ponude radne snage u Kini”, izvijestila je Xinhua.

Međutim, najava je izazvala skepticizam i nezadovoljstvo na kineskom internetu. “Za deset godina bit će novi zakon koji će odgoditi mirovinu do naše 80. godine”, napisao je jedan korisnik na kineskoj društvenoj mreži Weibo. “Kakva jadna godina! Sredovječni radnici suočeni su sa smanjenjem plaća i podizanjem dobi za umirovljenje. Nezaposlenima je sve teže pronaći posao”, nadovezao se drugi.

Drugi su rekli da su očekivali ovu najavu. “To je bilo očekivano, nema puno toga za raspravljati. Muškarci u većini europskih zemalja odlaze u mirovinu sa 65 ili 67 godina, dok žene to čine sa 60. To će biti trend i u našoj zemlji”, napisao je jedan korisnik Weiboa.

Kinesko ogromno stanovništvo smanjilo se drugu godinu zaredom 2023., dok stopa nataliteta nastavlja opadati. U međuvremenu, prosječni životni vijek u zemlji porastao je na 78,2 godine, kako su dužnosnici izjavili ranije ove godine. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, gotovo trećina kineskog stanovništva, oko 402 milijuna ljudi, bit će starija od 60 godina do 2040. godine, u usporedbi s 254 milijuna iz 2019. godine.

Exit mobile version