Prati nas

Vijesti

NNNSI

Kako se zaštiti u slučaju havarije nuklearke Krško? Zagreb je spreman

Koncepta atomskih skloništa je napušten. Najbolje je skloniti se na mjestu gdje nas zatekne nesreća uz nekoliko pbaveznih koraka.

Objavljeno

|

Grad Zagreb ima spreman plan za slučaj havarije u nekoj od obližnjih nuklearnih elektrana.
ilustracija: S. Bura/dl

U krugu od samo tisuću kilometara od najvećih hrvatskih gradova čak je 40 nuklearnih elektrana. Curenje iz reaktora nuklearne elektrane Krško ili izlaganje radioaktivnom materijalu koji je procurio iz transportnog vozila događaji su na koje u gradu Zagrebu žele biti spremni. Donijeli su plan pripravnosti i odgovor na mogući izvanredni nuklearni incident, javlja HRT.

U slučaju bilo kakvog incidenta u Nuklearnoj elektrani Krško ili mađarskoj Paks, opasna zračenja stigla bi u Zagreb. Plan pripravnosti propisuje proceduru. Koncept skloništa, onih nekadašnjih atomskih što se tiče nuklearnog i radiološkog je napušten jer, najbolje se skloniti u mjestu gdje vas je zatekla nesreća.

“To može biti dom, stan, stambeni prostori, radni, dovoljno je zatvoriti prozore i vrata, brtviti ih s mokrim ručnicima. pri tome ne treba zaboraviti da treba ugasiti sve ventilacijske sustave, uključujući klimatizacijske uređaje”, istaknula je Stela Popović, voditeljica Odjela za planiranje i prevenciju Grada Zagreba.

Oglas

Plan ne uključuje odgovor na napad nuklearnim oružjem, ali izrađene su procedure koje bi trebale zaštititi Zagrepčane u svim ostalim slučajevima nuklearne i radiološke opasnosti.

Osim ugroza nuklearnih elektrana iz susjedstva ili pada satelita, u Zagrebu se nalazi 17 potencijalnih radioaktivnih izvora. Jedan od njih je i institut Ruđer Bošković. Osim znanstveno-istraživačkih centara, ovim planom obuhvaćene su industrijska postrojenja kao i zdravstvene institucije.

U Hrvatskoj je zabilježeno nekoliko radioloških incidenata. Najčešći su u Zagrebu, gdje se godišnje prosječno zabilježe dva slučaja. “Bilo je slučajeva, i to u manjem opsegu kao što je pronalazak radioaktivnog gromobrana, u sklopu reciklažnog dvorišta”, navela je Popović.

Planom je propisana uloga svih uključenih u odgovor na opasnost, od Stožera civilne zaštite i vatrogasnih postrojbi do policije, hitne pomoći, gradskih operativnih službi i Grada.

“Po pitanju opremljenosti i spreme mi smo na zavidnom nivou. U pravilu koristimo svoja odjela i obavezno koristimo dozimetre. Oni su u digitalnom obliku, oni mjere alfa, beta i gama zračenje. On nam signalizira ako je došlo do prekoračenja da smo prošli tu dozvoljenu koncentraciju”, pojasnio je Domagoj Crnić, zapovjednik smjene u JVP-u Grada Zagreba.

Kako bi žurne službe bile spremne, održavaju se vježbe. U Zagrebu je posljednja organizirana na lokaciji Blato s temom “urušavanje zgrade u kojoj je tijekom potresa bio radioaktivni izvor”. Vježbe se održavaju i na nacionalnoj razini. Posljednja je bila na Prevlaci, a tema je bio teroristički napad “prljavom bombom”.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.