Prati nas

Mozaik

F.I.R.E. pokret

Kako se umiroviti s 38 godina? Mladi milijunaš otkriva put do financijske slobode

Pripadnicima FIRE pokreta cilj je što ranije umiroviti se kako bi u ostatku života uživali radeći samo ono što ih čini sretnim. Svi oni koji su se uspjeli domoći cilja, imaju slične savjete onima koji su odlučili krenuti njihovim putem.

Objavljeno

|

Ideja financijske slobode može izgledati nedostižno, ali Shao Chun, bivši radnik Googlea, misli drugačije. S disciplinom i pametnim ulaganjem, postigao je portfelj vrijedan 2 milijuna dolara. Sada, zahvaljujući pravilima poput povlačenja 4% godišnje, živi od svojih investicija, radeći ono što voli.
ilustracija: S. Bura/mj

Ideja financijske slobode može izgledati kao nedostižan san, nešto što samo nekoliko ljudi doživi nakon sretnog preokreta ili tijekom mirovine nakon desetljeća rada, Ipak, Shao Chun misli drugačije. Njegovu je priču objavio CNBC Make It pa je ovaj nekadašnji radnik u Googleu postao inspiracija milijunima diljem svijeta.

Tijekom osam godina rada u Googleu, živio je ispod svojih mogućnosti i dosljedno odvajao do 50 posto svoje plaće kako bi investirao. To mu je omogućilo izgradnju značajnog portfelja vrijednog dva milijuna dolara, prema dokumentima koje je vidio CNBC. “Zapravo možete postići financijsku slobodu radeći svakodnevni posao od devet do pet”, rekao je.

No kada je u veljači dobio otkaz, Chun je shvatio da više ne mora ovisiti o plaći kako bi živio. Koristeći pravilo od 4 posto kao smjernicu, Chun je vidio da može udobno i sigurno živjeti od svojih investicija povlačeći 4 posto svog portfelja u prvoj godini, a tu istu svotu, prilagođenu inflaciji, svake sljedeće godine. Teoretski, taj iznos je toliko malen da mu portfelj može osigurati život najmanje idućih 30 godina.

Oglas

“Kada ste financijski slobodni, možete imati tu fleksibilnost ili prostor za disanje kako biste zapravo radili ono što želite”, objasnio je svoje sadašnje stanje. Osim iznosa koji povlači iz svog portfelja, Chun također zarađuje kao honorarni profesor na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru, kreira edukativni sadržaj za YouTube kanal 9 to 5 Millionaire Mindset, a radi i kao savjetnik za upravljanje karijerom. U nastavku donosimo četiri ključna koraka koji su mu omogućili da postigne financijsku slobodu.

Priznajte da vam je krajnji cilj sloboda

Prvi korak prema financijskoj slobodi je biti svjestan i namjerno težiti toj slobodi. “Nekada smo cijenili stabilnost, ali s obzirom na ekonomska kretanja, stabilnost više nije pogodnost koju nam tvrtke mogu pružiti”, rekao je. “Mlađe generacije se osjećaju zarobljenima, kao da moraju posvetiti sebe jednom putu, ali cilj je biti slobodan. Vaš cilj nije biti lojalan.”

“Lijepa stvar je da sada imamo nemjerljivo puno resursa dostupnih na internetu. Od učenja kako investirati do otvaranja vlastitog brokerskog računa, internet nudi besplatne informacije o tome kako izgraditi svoje bogatstvo.”

Aktivno radite na povećanju svojih prihoda

Dakle, želite biti financijski slobodni. Kako ćete to postići? “Ukratko, obogatite se”, rekao je Chun. “Morate pronaći načine kako povećati svoj aktivni prihod. Jedan način je znati kada treba mijenjati posao. Promijenite ga kada više ne učite ili ne zarađujete onoliko koliko mislite da biste trebali”, kaže Chun.

“Drugi način je da budete prekomjerno zaposleni. Tako imate ljude koji rade više poslova, imaju dodatne projekte ili čak rade dva daljinska posla. To je jedan način, ali izgaranje u takvom načinu rada je veliko.” Što se tiče dodatnih poslova, Chun predlaže da odaberete nešto što zahtijeva malo napora ili nešto što je komplementarno vještinama koje posjedujete. “Idealno bi bilo da dodatni posao donosi pasivan prihod kako ne biste morali mijenjati vrijeme za novac”, sugerira.

Smanjite potrošnju

Upravljanje vašim burning rateom, odnosno brzinom trošenja zarađenog, jednako je važno kao i povećanje prihoda. “Za slobodu je nužna disciplina. To je zapravo vrlo popularan koncept koji zagovaraju američki marinci – disciplina je sloboda.”

Iako mnogi žele financijsku slobodu, često im akcije nisu u skladu s tim ciljem. Ponašanja poput trošenja na trenutna zadovoljstva, života iznad svojih mogućnosti i uspoređivanja s drugima prepreke su do slobode.

Ne mijenjajte vrijeme za novac

Budući da inflacija umanjuje vrijednost novca tijekom vremena, ključno je naučiti kako pravilno investirati da bi vaša ušteđevina mogla pratiti ili, idealno bi bilo, nadmašiti tržište. Ukratko, zaradu morate bazirati ne na vremenu koje trošite na rad, već na investiranju. To je zadnji korak postizanja financijske slobode.

“Investirajte dugoročno, ne kratkoročno”, savjetuje Chun dodajući da ne treba investirati u ono što što se možda čini blještavim i privlačnim u tom trenutku, već u ono što poznajete i razumijete. “Ako ne možete objasniti ulaganje šestogodišnjaku, to ulaganje možda nije za vas.”

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.