Prati nas

Mozaik

Računica

Kako se obračunava braniteljski staž i kada ga upisati

Prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, branitelji imaju pravo na posebno računanje staža mirovinskog osiguranja ili posebnog staža.

Objavljeno

|

Povećavaju se prava pripadnika HVO-a i rastu invalidnine za HRVI
foto: Pixabay/MV

Jedna od pogodnosti koje branitelji imaju prilikom umirovljenja jest posebno računanje staža. Tako branitelji koji su za vrijeme sudjelovanja u Domovinskom ratu bili zaposleni ili im je staž osiguranja bio priznat po drugoj osnovi, imaju pravo na staž u dvostrukom trajanju vremena provedenog u obrani Hrvatske.

Ako nisu bili zaposleni ili im staž osiguranja nije bio priznat po nekoj drugoj osnovi, vrijeme provedeno u Domovinskom ratu računa se kao poseban staž u dvostrukom trajanju.

Kako i kada upisati braniteljski staž?

Staž u dvostrukom trajanju u radnu knjižicu upisivao je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) na temelju potvrde koju izdaje Ministarstvo obrane, nadležni Područni odsjek za poslove obrane, odnosno nadležno tijelo Ministarstva unutarnjih poslova.

Oglas

Od 1. srpnja 2013. godine upis u radnu knjižicu zamjenjuje se elektroničkim vođenjem i razmjenom podataka, ali već izdane radne knjižice ostaju javne isprave. Staž u dvostrukom trajanju u vremenu provedenom u Domovinskom ratu ne upisuje se u e-radnu knjižicu, nego se staž na temelju potvrde priznaje u postupku priznavanja prava na mirovinu.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.