Prati nas

Mozaik

Za kavalire

Kako se muškarac prije 40 godina trebao ponašati prema dami u restoranu

Prelistali smo bonton iz ranih osamdesetih godina, kad su se još itekako poštovala formalna pravila ponašanja. Za oko nam je zapelo poglavlje o ponašanju u restoranima, kojeg se baš lijepo prisjetiti. Iako se vremena mijenjaju, i danas mnoge od tih smjernica odražavaju uljudnost i poštovanje prema svakome.

Objavljeno

|

Pravila lijepog ponašanja u restoranu
ilustracija: S. Bura/mj

Muškarac je prije četrdesetak godina još uvijek imao vrlo jasne uloge kad je u pitanju izlazak na večeru s damom. Bio je zadužen za odabir lokala, rezervaciju stola te osobitu brigu o svojoj pratilji. Današnje društvene norme daleko su fleksibilnije, no ova pravila pristojnosti nije naodmet znati.

Zacijelo nema odraslog muškarca i žene koji nisu bar jednom bili u nekom restoranu na čaši pića, šalici kave, ručku ili večeri. Bilo da činimo to pojedinačno, bilo da to čini dvoje ili društvo od više njih — uvijek je potrebno poznavati pravila uljudnog ponašanja u takvim prigodama, piše Suvremeni bonton iz 1984. godine.

Prije nego odemo u neki restoran, a pri tom namjeravamo pozvati još jednu osobu ljepšeg spola, razmislit ćemo da li odabrani lokal odgovara našoj namjeri. Da bismo nekoga izveli na večeru, nećemo izabrati pizzeriju ili gablec-restoran, ma koliko oni bili praktični u svim drugim situacijama. Kad smo izabrali lokal, povest ćemo računa je li potrebno rezervirati stol (ovisno o danu u tjednu, vrsti i veličini restorana i sl.).

Oglas

Muškarac mora strogo poštovati dolazak na zakazano mjesto u određeno vrijeme, a to ne treba biti baš ispred ulaza u restoran. Svakako mora nastojati doći nekoliko minuta prije svoje uzvanice. U restoran ulazi uvijek prvo on, a iza njega ona. On ima zadatak prihvatiti joj kaput i predati ga u garderobu ili konobaru koji će kapute smjestiti u garderobu. Žena šešir smije zadržati na glavi.

Bez drame, molimo lijepo!

Muškarac se brine i za stol. U svakom boljem lokalu gostu će na ulazu pristupiti šef sale i odvesti ga na rezervirano, odnosno slobodno mjesto. Dogodi li se da nema slobodnog stola, može se nekog usamljenog gosta upitati za dopuštenje da se sjedne za njegov stol. Ako to gost odbije, nije potrebno dramatizirati, jer ponekad čovjek zaželi biti sam. Jednostavno ćemo potražiti neki drugi odgovarajući restoran. Ako primijetite svoje znance za nekim od stolova, nenapadno ćete ih pozdraviti i nećete pristupiti i sjedati za njihov stol ako za to ne daju znak ili vas ne pozovu.

Muškarac će ženskoj osobi uvijek ustupiti bolje mjesto (da ne gleda u zid, u kut, da nije pokraj vrata i sl.), odmaknuti i privući joj stolicu, a zatim se smjestiti i sam. Ženska osoba će izabrati jelo koje joj odgovara, a njen pratilac će nastojati da njegova narudžba ništa ne odudara po sadržaju i količini od njene. Izbor pića je isključivo u nadležnosti muškarca, a isto tako i točenje. On ni u kojem slučaju nema pravo inzistirati i nagovarati je na neko piće, jelo i sl. Konobara poziva muškarac i to očima, laganim kimanjem glave i sličnim nenapadnim kretnjama, a nikako dovikivanjem i mahanjem. Prema osoblju lokala treba se odnositi korektno.

Kad je jelo posluženo, muškarac smije započeti jesti tek onda kad to učini njegova gošća, odnosno starija osoba po godinama ili položaju. Za stolom nipošto nije pristojno dotjerivati kosu, nanositi rumenilo na obraze, manikirati nokte i slično.

Plaćanje računa

Plaćanje računa je zadatak muškarca. Ako smatra da neki iznos u specifikaciji nije upisan kako treba, bez uzbuđivanja će pozvati konobara ili šefa sale i tiho riješiti problem. Kad ženska osoba zatraži da sudjeluje u plaćanju računa (osim ako to nije rođendanska prigoda, godišnjica i sl.), muškarac će to prihvatiti, ali nakon što prigodno podmiri račun u cijelosti sam. Naguravanje i slično prilikom plaćanja nije umjesno.

Važno je napomenuti da u mješovitom društvu, prilikom češćih izlazaka, muškarci i žene ravnopravno dijele trošak za hranu i piće – naročito ako se radi o većim iznosima. Poziv na piće ili kavu, u pravilu, uvijek podmiruje muški pratilac. U društvu dvaju ili više muškaraca, ili mješovitom društvu, račun plaća ona muška osoba koja je prva pozvala na piće (ali ne uvijek ista, već svaki put druga). Nemojte dozvoliti da vi pozivate, a drugi plaća. I onaj drugi mora poštivati tuđu želju da počasti društvo.

Po završetku ručka, muškarac će se opet pobrinuti za ženinu garderobu i pričekati je ako ode u toalet. Prilikom izlaska iz restorana, žena ide naprijed, a muškarac pozadi i pri tom joj pomaže otvoriti vrata.

I još nekoliko napomena

Ako vam padne pribor, konobar će donijeti novi. Dolazi li žena ili starija osoba u društvo za stol, muški ustaju, ustupaju mjesto, a za sebe potraže drugu stolicu. Za stolom se ne razgovara bučno, a sadržaj se ne smije odnositi na intimne probleme ili treće osobe. Ako želite, radi većeg društva, spojiti stolove, zamolite konobara ili šefa sale za dozvolu.

Prodavači cvijeća bit će za stolom manje uporni ako žena u društvu odbije cvjećarovu ponudu u ime svog pratioca. No, to ne mora spriječiti njenog kavalira da joj kupi cvijet ako on baš to želi.

Što mislite o starom bontonu, je li ga vrijeme pregazilo?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.