Prati nas

Mozaik

Pravila ponašanja

Kako se kućni majstor trebao ponašati prema bontonu iz 1984. godine

Prije 40 godina bonton je od majstora u kući zahtijevao urednost, točnost i poštovanje prema domaćinu i njegovom prostoru. Pristojnost i obzirnost bili su standard. Radilo se sve kako bi se smanjile neugodnosti za domaćina. Danas bi ta pravila svakako trebalo obnoviti jer se sve glasnije žale jedni na druge, i ukućani i majstori.

Objavljeno

|

Koliku mirovinu imaju gastarbajteri?
ilustracija: S. Bura/mj

Danas se često susrećemo s nepovjerenjem prema majstorima, iako ih je sve teže pronaći, a cijene su im otišle u nebo. Na društvenim mrežama često možemo čitati o pritužbama da majstori nisu obavili posao kako treba, da su probili rokove, oštetili namještaj, parket i slično te da odbijaju nadoknaditi štetu. S druge strane, majstori često ističu kako se suočavaju s neusklađenim i nerealnim očekivanjima klijenata. U tom kontekstu pročitajmo što o majstorima u kući kaže i nalaže Suvremeni bonton, tiskan 1984. godine.

Uvodan riječ u poglavlju Majstor u kući

Koliko ste puta nakon odlaska majstora iz kuće morali utrošiti nekoliko sati, pa i dan-dva, kako bi sve opet doveli u red? Nerijetko se dogodi da se prilikom radova oštete pojedini predmeti ili namještaj u stanu. Na taj način, uslijed tuđe nepažnje, naknadni troškovi premašuju čak i cijenu radova. Stoga se preporučuje da domaćin upozori majstore na obazriv postupak pri popravku i na moguće potraživanje u slučaju oštećenja. Ipak, majstori bi sami morali znati na koji način će zaštititi tuđu imovinu prilikom radova. Evo nekoliko korisnih preporuka kako bi se izbjegli nepotrebni nesporazumi sa strankama i poslovalo na način koji je u skladu s dobrim običajima i uljudnim ponašanjem.

Ako ste majstor

Prilikom prvog dogovora upozorit ćete mušteriju što je sve potrebno zaštititi ili odstraniti iz prostorije u kojoj će se obavljati popravak. Pri tome imajte u vidu da morate poštivati utvrđeni datum početka radova, kako zbog vašeg eventualnog zakašnjenja članovi kućanstva ne bi živjeli u “opasnom stanju” sa stvarima naglavačke.

Oglas

Vaš alat, koji ćete donijeti dan ranije (što ne ulazi u satnicu, ako ste plaćeni po satu), u dogovoru s ukućanima, držat ćete za vrijeme dok ne radite na posebnom mjestu ili u posebnoj prostoriji. Ako smatrate da je to potrebno, naglasite da se alat ne smije dirati (mala djeca!) i da se omogući zaključavanje kako bi se spriječilo njegovo odnošenje. Bez obzira što se alat u tom slučaju odlaže na za to određeno mjesto, prije pospremanja mora se očistiti od ostataka materijala.

Prostor u kojem ili na kojem se radi mora se dnevno očistiti nakon završetka radnog dana od ostataka materijala, smeća i sl. Ako se radovi izvode u stambenom prostoru, izvođači su dužni zaštititi parkete, tepihe, keramičke pločice i drugo na podu od mogućeg kemijskog ili fizičkog oštećenja, raznih mrlja i sl. Ukoliko, iz bilo kojeg razloga to izvođači nisu u stanju izvesti, moraju upozoriti ukućane na to, kako bi ovi sami postavili zaštitni materijal.

Majstori, ne fućkajte

Ako majstori dolaze rano ujutro, trebaju nastojati da ne razgovaraju preglasno i da radove koji izazivaju buku, ako je moguće, odlože za nešto kasnije. Isto tako, treba voditi računa da se radi što je moguće tiše kad se ljudi odmaraju (poslijepodne i u noći).

Majstori prilikom dolaska na posao pozdravljaju ukućane. Za vrijeme boravka u tuđem stanu ili kući ne smiju dirati i služiti se predmetima koji pripadaju domaćinstvu. Ako žele upotrijebiti neki predmet koji pripada kućanstvu, pitat će za dozvolu domaćina ili domaćicu.

Ako su u istom stanu za vrijeme obavljanja radova i članovi kućanstva, nastojte ne pjevati, fićukati i slično, kako ne bi smetali prilikom obavljanja njihovih redovnih poslova…

Sanitarne prostorije održavajte jednako onako čistima kako ste ih i zatekli. U slučaju da ste plaćeni po satu, a radite na istome mjestu nekoliko dana, dogovorite se s privatnim investitorom prije početka radova da li će pauza za doručak ući u plaćenu satnicu ili ne. Uobičajeno je da majstori prilikom svake veće pauze za jelo, ako ih je više, zajednički počnu s obrokom, odnosno dnevnim odmorom koji može trajati i cijeli sat (naročito kod težih poslova). Tada se ta stanka obično ne računa u satnicu.

Nadoknada štete

Ako pušite, u slučajevima kad radite u zatvorenom prostoru pitajte ukućane smijete li u prostoriji pripaliti i gdje je dopušteno pušenje. Pri tome vodite računa o navikama ukućana. Pri pušenju u zatvorenom i na otvorenom prostoru pripazite nisu li u blizini eksplozivna ili zapaljiva sredstva. Sve ostatke od hrane, opuške od cigareta i ostalo smeće odlažite na jedno mjesto, odnosno posudu.

Kada kamionom dovozite materijal ili alat, nastojte to obaviti u vrijeme kada je najmanji promet, da ne stvarate zastoj i ne kršite prometne propise.

Imajte na umu da ste dužni nadoknaditi štetu i u slučaju ako prilikom izvođenja radova oštetite susjedni stan i sl. (poplava stana, napuknuće zidova, oštećivanje instalacija i sl.). Vodite, stoga, računa o tome jesu li objekt i posao osigurani od takve vrste rizika.

Izvodite li radove u stanu koji je u većoj stambenoj zgradi, organizirajte posao tako da ne smetate ostale stanare (prljanje i oštećivanje stubišta, dovikivanje, lupanje itd.). Nakon završetka svih radova, očistite objekt od nečistoće i što prije odstranite alat i ostatke materijala. To se podjednako odnosi i na izvođače iz društvenog sektora, jer u mnogim našim gradovima nailazimo na vrlo ružnu sliku razbacanog materijala i otpadaka u okolici zgrada u kojima već stanuju novi stanari.

Uvažite reklamacije!

Po završetku radova obvezni ste naručitelju specificirati račun iz kojeg će biti jasno kako je došlo do ukupnog iznosa. Pri obračunu se nastojte pridržavati prethodnih usmenih i pismenih dogovora. Svaka izmjena troškovnika mora se raditi sporazumno i ako je ikako moguće napismeno.

Zajedno s mušterijom, prije odlaska, pregledajte mjesto radova i otklonite eventualne propuste ako ih mušterija uoči. Također morate biti spremni uvažiti opravdane reklamacije te se u najkraćem mogućem roku odazvati na pozive investitora zbog eventualnih primjedbi na kvalitetu ili naknadno utvrđene mane obavljenih radova.

Što biste vi dodali ovom 40 godina starom bontonu? Napišite nam svoja iskustva.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.