Prati nas

Mozaik

Nježno buđenje

Jovankina romantična jutra: ‘Čim se digne, Tito mi skuha kavu i donese u krevet’

Josip i Jovanka Broz, prvi par nekadašnje države, posjetili su službeno Sjedinjene Države u listopadu 1971. godine. To je bila prilika da jugoslavenska prva dama porazgovara s američkim novinarima. Što im je rekla, objavio je Pittsburg Press te nedjelje 31. listopada 1971. godine.

Objavljeno

|

WASHINGTON – Doma u Beogradu, maršal Josip Broz Tito, predsjednik Jugoslavije, ustaje rano, čita novine pa priprema svojoj supruzi Jovanki šalicu espresso kave i odnosi joj u krevet.

Nekako, to se ne uklapa u sliku koju svijet ima o slavnom gerilskom borcu koji je prkosio Staljinu i koji s neustrašivom neovisnošću vlada starim pokrajinama Hrvatske, Bosne, Hercegovine, Slovenije, Vojvodine, Crne Gore, Srbije i Makedonije. Ali to je ono što je njegova supruga izjavila.

Gospođa Broz održala je konferenciju za novinare u Blair Houseu, predsjedničkom gostinjskom domu gdje ona i njen suprug borave tijekom državnog posjeta Washingtonu. Ušetala je u salon, autoritativne figure u jednostavnoj crnoj haljini, s biserima, raskošnom frizurom i blistavim osmijehom. “Želim upoznati svakoga” rekla je supruzi Emila Mosbachera mlađega, šefa protokola.

Oglas

I to je učinila. “Govorim engleski, ali ne baš savršeno”, rekla je Jovanka Broz novinarima. “Ali razumijem ga puno.” Pitanja su dolazila brzo i obilno, a nasmiješena, ljubazna dama koja želi udovoljiti odgovarala je na sva. Čak i kada su se dotaknuli teme mogućeg umirovljenja njenog supruga. “Razmišljao je o tome” rekla je gospođa Broz preko svog prevoditelja, “ali odlučio je ostati na toj funkciji još neko vrijeme. Dokle god osjeća da može biti koristan, ostat će. Vrlo je dinamičan, u dobroj je fizičkoj kondiciji i potreban je.”

Kao i svaka žena čiji je suprug na važnom položaju, Jovanka Broz brine o tome koliko njen suprug radi. “To nije lak posao”, rekla je. “Zahtijeva mnogo od čovjeka. Jugoslavija, zbog svog geografskog položaja, most je između Istoka i Zapada.”

Gospođa Broz, čije se ime izgovara Yo-Vahn-Ka, bila je gerilska ratnica tijekom Drugog svjetskog rata. Pridružila se ženskoj brigadi u svom selu 1942. godine kada je imala 22 godine. Upoznala je budućeg supruga kad su je rasporedili u njegovo tajništvo, a vjenčali su se 1952. godine.

Borbe su odnijele živote njezinih roditelja i dvojice braće, a trebalo je tri godine nakon završetka rata da pronađe dvije sestre. Doslovno se borila protiv nacista na prvoj crti bojišta i naučila koristiti mnoga oružja. Danas uopće ne voli oružje. “Moj suprug voli lov pa ga pratim, ali ne volim pucati”, rekla je. “Volim plivati, hodati i penjati se.”

Ponosna je što se prije tri godine popela na najviši vrh Jugoslavije, Triglav, visok skoro 3.000 metara. Izjavila je novinarima da je ženska emancipacija u Jugoslaviji postignuta činjenica i da je tako od Drugog svjetskog rata. “Mi žene sada smo postigle tri stvari na koje smo ponosne: pravo na dobro obrazovanje, pravo na glasanje i jednake mogućnosti u svim fazama rada – industriji, vladi, svugdje.”

Upitana je li i ona mislila da bi glumac Richard Burton bio dobar kao Tito u filmu o maršalovom životu koji je nedavno snimio u Jugoslaviji, rekla je: “Mislimo da će biti u redu. Postoje neke sličnosti u njihovim karakterima.”

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.