Prati nas

Zdravlje

Jesenski blues: Kako se nositi s tmurnim i kišnim danima nakon toplog ljeta

Iako se nalazimo usred dugog perioda tmurnih i prohladnih dana, uz nekoliko jednostavnih promjena u svakodnevnim rutinama možete poboljšati svoje raspoloženje. Više svjetlosti, toplije boje, zdrava prehrana i tjelesna aktivnost mogu vam pomoći da se lakše nosite s promjenom godišnjeg doba i povratite energiju. Tmurna jesen može biti izazov, ali s pravim pristupom, možete pronaći načine kako uživati u njenim čarima.

Objavljeno

|

Koji su simptomi sezonskog afektivnog poremećaja (SAP) i kako ga prepoznati? Koje su najbolje metode za borbu protiv jesenskog bluesa i poboljšanje raspoloženja tijekom tmurnih perioda? Što je hygge i kako se može primijeniti za poboljšanje mentalnog zdravlja i opće dobrostanje?
ilustracija: S. Bura/mj

Nakon dugog i toplog ljeta, naglo smo se suočili s dugim nizom hladnih i kišnih dana. Kako to već biva u ovakvim situacijama, ljudi se sve češće žale na osjećaj melankolije, umora, bezvoljnosti i općenito lošeg raspoloženja. Ovo stanje, koje često nazivamo jesenskim bluesom, zapravo može biti znak sezonskog afektivnog poremećaja (SAP) koji se, između ostalog, javlja zbog smanjenog izlaganja suncu.

Naime, dnevna svjetlost utječe na naš unutarnji biološki sat, poznat kao cirkadijalni ritam, i na razinu hormona poput melatonina i serotonina, koji su ključni za regulaciju sna i raspoloženja.

Prema stručnoj literaturi, simptomi sezonskog afektivnog poremećaja kreću se od blage letargije do ozbiljnijih oblika depresije kod nekih osoba. Za svaku osobu koja pati od dijagnosticiranog SAP-a, postoji barem pet drugih koje osjećaju općenito loše raspoloženje i slabiju produktivnost tijekom tmurnih perioda.

Oglas

Kako prepoznati simptome SAP-a?

Ako se osjećate tromo, spavate više nego inače, imate pojačan apetit (posebno za ugljikohidratima) i jednostavno nemate energije, moguće je da patite od sezonskog afektivnog poremećaja. Kod nekih ljudi, ovaj osjećaj može biti pojačan genetskom predispozicijom. Znanstvenici su 2016. godine potvrdili vezu između gena povezanih s poremećajima sna i promjenama raspoloženja.

Kako se boriti protiv jesenskog bluesa?

Unesite više svjetlosti u svoj dom. Zamijenite slabe žarulje s jačim LED svjetiljkama koje emitiraju topli sjaj, nalik prirodnom svjetlu. Također možete koristiti svjetlosnu terapiju koja simulira sunčevu svjetlost i pomaže u borbi protiv lošeg raspoloženja.

Igrajte se bojama. Boje mogu imati značajan utjecaj na naše raspoloženje. Topli, svijetli tonovi poput narančaste, žute i zlatne pomažu podići energiju i raspoloženje. Izbjegavajte hladne boje poput plave i sive jer one mogu dodatno pojačati osjećaj tjeskobe i umora.

Rekreirajte osjećaj ljeta. Povratak osjećaja ljeta u vaš život može biti od velike pomoći. Razmislite o korištenju hygge pristupa uređenju doma pri čemu stavljate naglasak na udobnost i toplo okruženje s omiljenim bojama i ukrasima. Zvuci poput šuma oceana ili cvrkuta ptica, kao i mirisi citrusa ili cvijeća, mogu vas vratiti u vedrije dane.

Izbjegavajte tešku hranu. Iako su jesen i zima vrijeme kada često posežemo za teškom hranom, koju nam moderne kulinarske emisije prikazuju kao ‘hranu za utjehu’ (eng. comfort food), ona može dovesti do osjećaja umora. Umjesto toga, birajte namirnice bogate zdravim mastima, poput avokada, orašastih plodova i ribe bogate omega-3 masnim kiselinama. Umjesto gustih gulaša, razmislite o laganim juhama od povrća.

Ostanite aktivni. Redovita tjelesna aktivnost je ključna za borbu protiv lošeg raspoloženja. Čak i brza dnevna šetnja može podići razinu endorfina, hormona koji poboljšavaju raspoloženje i energiju.

Što je to hygge?

Hygge je danski koncept koji se odnosi na osjećaj ugodnosti, topline i zadovoljstva koje dolazi iz uživanja u jednostavnim trenucima. To je filozofija življenja koja potiče stvaranje atmosfere koja donosi osjećaj dobrostanja, bilo kroz male svakodnevne radosti poput ispijanja šalice toplog čaja, čitanja knjige pod mekanom dekicom ili provođenja vremena s voljenima.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.