Vrt

Jesenska sadnja za proljetnu raskoš: Pet neizostavnih lukovica

Sadnjom ovih pet lukovica, vaš vrt će u proljeće blistati iz dana u dan. Pazite na pravovremenu sadnju između rujna i studenog kako bi se lukovice pravilno ukorijenile prije nego što se tlo zamrzne.

Objavljeno

|

Jesen je savršeno vrijeme za sadnju lukovičastih proljetnica. Znaju to i trgovački lanci koji će na svojim policama uskoro izložiti asortiman koji, uglavnom, dolazi iz Nizozemske. Dobra vijest je da lukovice možete saditi do samog smrzavanja tla, no nemojte odgađati pomno planiranje. U nastavku donosimo pet ključnih lukovica i upute kako ih posaditi da bi vam proljeće bilo puno boje i mirisa.

1. Narcisi

Narcisi su poznati po svojim živopisnim i mirisnim cvjetovima koji pouzdano najavljuju dolazak proljeća. Otpornost i sposobnost prilagođavanja čine ih idealnim izborom za svaki vrt. Lukovice narcisa posadite na dubini od 10-15 centimetara s razmakom od oko 10 centimetara na dobro dreniranoj poziciji. Preporučuje se sadnja na sunčanim ili polusjenovitim mjestima. Više o uzgoju narcisa potražite na ovoj poveznici.

2. Tulipani

Tulipani su sinonim za proljeće, a njihova bogata paleta boja i oblika nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Da biste osigurali zdravu i raskošnu cvatnju, tulipane posadite na dubini do 20 centimetara s razmakom od 10 centimetara. Tulipani preferiraju dobro drenirano, lagano tlo i puno sunca. Više o njima potražite na ovoj poveznici.

3. Šafrani

Šafrani su među prvim proljetnim cvjetovima koji česte izviruju ispod posljednjih krpa snijega. Njihova delikatna ljepota dodaje poseban šarm svakom vrtu. Lukovice šafrana treba posaditi na dubinu od oko 5 centimetara s razmakom od 5-8 centimetara. Oni vole sunčana mjesta ili polusjenu i dobro drenirano tlo. Još o šafranima potražite na ovoj poveznici.

4. Visibabe

Visibabe su nježni, bijeli cvjetovi koji simboliziraju kraj zime. Lukovice visibaba posadite na dubini od 5 centimetara s razmakom od 5-10 centimetara u bogato dobro drenirano tlo. Ove biljke preferiraju sjenovita do polusjenovita mjesta u vrtu.

5. Ukrasni lukovi

Za dodavanje “pečata” vrtu, lukovi su savršen izbor. Njihovi impresivni, kuglasti cvjetovi u ljubičastim, bijelim ili plavim nijansama daju svakom vrtu dozu drame. Lukovice posadite na dubinu od 10 centimetara s razmakom od 15 centimetara u dobro drenirano tlo. Lukovi vole sunčana mjesta i ne zahtijevaju puno vode nakon što se jednom ukorijene.

Exit mobile version