Prati nas

Zdravlje

Zdrav je, ali...

Izbjegavajte crveni luk ako patite od ovih pet medicinskih stanja

Dinstani, svježi, pečeni, prženi, u umacima i salatama; možemo li uopće zamisliti kuhinju bez crvenog luka? Pa opet, neki bi čitatelji trebali razmisliti o njegovoj konzumaciji.

Objavljeno

|

Crveni luk ili kapula temeljna je namirnica brojnih kuhinja diljem svijeta, a hrvatska i regionalna kuhinja nezamislive su bez njega. Bogat sumpornim spojevima, crveni luk poznat je i po ljekovitim svojstvima. No, osobe s IBS-om, alergijama, osjetljivim očima, gastroezofagealnim refluksom ili na terapiji lijekovima za razrjeđivanje krvi trebale bi ga izbjegavati.
ilustracija: S. Bura/mj

Crveni luk ili kapula temeljna je namirnica brojnih kuhinja diljem svijeta, a hrvatska i regionalna kuhinja posve su nezamislive bez njega. K tome, crveni luk je zbog svojih sumpornih spojeva poznat i kao ljekovita biljka, no postoje oni bi ga, ipak, trebali izbjegavati.

U nastavku ovog teksta izdvajamo nekoliko skupina ljudi koji bi trebali razmisliti o isključivanju crvenog luka iz svoje prehrane.

1. Osobe sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS)

IBS je stanje koje pogađa otprilike 10-15 posto populacije populacije. Karakteriziraju ga nadutost, bolovi u trbuhu, grčevi, plinovi i nepravilnosti u pražnjenju crijeva. Iako hrana nije izravni uzrok IBS-a, određene namirnice mogu pogoršati simptome, a crveni luk je jedan od njih.

Oglas

Luk je bogat grupom ugljikohidrata koji su teško probavljivi i mogu izazvati ili pojačati nadutost te nelagodu u osoba s IBS-om.

2. Osobe s alergijama

Alergije na hranu česte su pri čemu su najpoznatije alergije na mlijeko, jaja i orašaste plodove. No neke osobe mogu razviti alergijsku reakciju i na crveni luk. Simptomi mogu uključivati astmatične napade, curenje iz nosa, crvenilo i svrbež očiju, kao i kožne reakcije poput kontaktnog dermatitisa.

Crveni luk sadrži spojeve poput dialil disulfida i proteina koji se vežu s lipidima, a koji mogu uzrokovati alergijske reakcije. U rijetkim slučajevima, alergijska reakcija može nastupiti čak i samo rukovanjem lukom, bez konzumacije.

3. Osobe sklone iritaciji očiju

Svatko tko je ikada rezao crveni luk osjetio je peckanje u očima i pojačano suzenje. Iz luka hlape sumporni spojevi koji, kada dođu u kontakt s očima, izazivaju iritaciju. Iako ovo nije ozbiljan zdravstveni problem, osobama s osjetljivim očima to može biti velika neugoda.

Kako bi se smanjila iritacija očiju, preporučuje se rashladiti luk prije rezanja (kako bi se smanjila hlapljivost sumpornih spojeva), koristiti naočale ili rezati luk pod mlazom vode.

4. Osobe s gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB)

Crveni luk može izazvati žgaravicu kod osoba koje pate od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Istraživanja su pokazala da konzumacija crvenog luka može opustiti donji ezofagealni sfinkter, što može rezultirati vraćanjem želučane kiseline u jednjak, izazivajući peckanje u prsima. Ako često patite od žgaravice, razmislite o izbjegavanju crvenog luka.

5. Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi

Crveni luk ima antikoagulacijska svojstva, što znači da može pomoći u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka. Međutim, ovo može biti problematično za osobe koje već uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, poput varfarina. Istraživanja sugeriraju da luk može povećati rizik od krvarenja kod osoba koje koriste ove lijekove.

Iako nisu precizno određene količine luka koje bi mogle predstavljati rizik, osobe na antikoagulacijskoj terapiji trebale bi biti oprezne pri konzumaciji crvenog luka.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.