Prati nas

Draga Ksenija

Ne sluša

Draga Ksenija: Zabranit ću baki pristup unuku, ne poštuje naša pravila

Obiteljske veze su krhke i lako se mogu uništiti kad se važan član obitelji ponaša nezrelo i bez poštovanja prema drugima. To može potaknuti lančanu reakciju sukoba i zamjeranja. No prije nego što situacija eskalira, važno je učiniti sve da do toga ne dođe, savjetuje mladoj majci naša životna savjetnica Ksenija Habunek.

Objavljeno

|

Mladu majku muči svekrvino ignoriranje pravila koje je postavila sa suprugom oko odgoja trogodišnjaka. Dok baka neprestano nudi slatkiše i zanemaruje dogovore, majka se pita kako postaviti granice bez narušavanja odnosa i zaštititi obiteljsku harmoniju. Traži savjet za očuvanje mira i poštovanja.
ilustracija: S. Bura/mj

Draga Ksenija, majka sam trogodišnjaka i jako mi je važno da moje dijete ima bake i djedove u svom životu. Smatram da su oni neprocjenjivi u odrastanju i želim da moj sin osjeti tu ljubav i podršku. Moja majka poštuje sve naše odluke i pravila koja smo suprug i ja postavili.

S druge strane, moja svekrva ne samo da ignorira ta pravila nego kao da se namjerno trudi kršiti ih. Najviše me pogađa što, kad god ne gledamo, dijete natrpa slatkišima i nezdravom hranom. Razgovori s njom ne vode nikamo jer se odmah počne svađati pravdajući se kako je mog muža odgojila na isti način “pa sam se svejedno udala za njega”. Kad to čujem, poludim.

Sve više razmišljam o tome da joj ograničim vrijeme s unukom, a ako se stvari ne promijene, možda bih joj i skroz zabranila pristup. Ne želim to, ali sveki mi opasno pleše po živcima. Što mi savjetujete? Mama na rubu živaca

Oglas

Ksenijin odgovor: Igrajte mudro, napravite što manju štetu

Draga Mama na rubu živaca, prije nego što donesete bilo kakve radikalne odluke, razmislite o tome osjeća li se možda vaša svekrva zapostavljeno. Meni to izgleda kao da se natječe s drugom bakom u želji da osvoji naklonost trogodišnjaka.

Ta potreba za naklonošću unuka (ili nedostatak ljubavi u životu) može je tjerati na takvo ponašanje, a zabrana ili ograničavanje pristupa mogla bi pogoršati situaciju i nema ni najmanjeg izgleda da se vas u tom slučaju ne proglasi zlicom. Za početak, probajte otkriti postoji li kakva neravnoteža u “obiteljskoj moći” između nje i vaše majke.

Vaša frustracija mi je razumljiva jer želite samo najbolje svom djetetu. Ako je svekrva stabilna i razumna osoba, i ona bi trebala imati iste prioritete. Ako je emocionalno nezrela, tada će djetetovom najboljem interesu pretpostaviti svoje potrebe i želje pa će se upustiti u prkošenje roditeljima. Po onome što ste napisali, čini mi se da ima i toga u ovoj priči.

Ako na raspolaganju imate pelin i med, prvo pokušajte s medom. Pokažite joj da poštujete njezinu ulogu bake. Recite joj koliko cijenite njenu ljubav prema unuku, ali i objasnite zašto su pravila o prehrani važna za vas i vaše dijete te da očekujete od nje da i sama ima interese djeteta na prvom mjestu.

Izbjegavajte konflikte i potrudite se da osjetite i razumijete njezinu perspektivu. Izravna zabrana neće donijeti najzdravije okruženje za dijete, već će otvoriti nove frontove, možda čak i u odnosu s vašim suprugom, da ne govorim o cijeloj njegovoj strani obitelji. Dijete treba osjetiti ljubav i sklad unutar obitelji, a komunikacija i razumijevanje su ključni za to.

Potrudite se izgraditi mostove, a ne zidove. Ako baš svaki pokušaj propadne, nadzirite svekrvina druženja s djetetom i intervenirajte bez povišenih emocija. Na koncu, morate čuvati svoje živce. Vodite se mišlju da će dijete uskoro biti veće i da ćete mu moći objasniti što je dobro za njega, a što nije. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.