Prati nas

Draga Ksenija

Tjelesna autonomija

Draga Ksenija: Unuk se ne da grliti, druge bake kažu da to ‘nije normalno’

Na adresu naše životne savjetnice Ksenije Habunek stiglo je pismo bake željne unukovih zagrljaja. I dok joj prijateljice govore da je njen unuk ‘roba s greškom’, Ksenija poručuje da bi joj prioriteti trebali biti drugačiji.

Objavljeno

|

Kako pomoći baki koja osjeća distancu između sebe i unuka, posebno u pogledu fizičke bliskosti? Kako izgraditi kvalitetan odnos s unukom koji nije sklon fizičkoj bliskosti? Kako pristupiti temi tjelesne autonomije djeteta u obiteljskim odnosima, a da se ne naruši obiteljski sklad?
ilustracija: S. Bura/mj

Draga Ksenija, pišem vam kao baka jednog preslatkog trogodišnjaka. Moj unuk je živahan i znatiželjan dječak, ali svaki put kad ga pokušam zagrliti, on se jednostavno ukoči i odbija bilo kakvu bliskost. Nisam tako zamišljala svoje “bakovanje”. Čini mi se da s drugom bakom unuk ima puno topliji i bliskiji odnos pa sam dodatno razočarana.

Snaha mi stalno govori da je mali jednostavno takav, da se ne trebam brinuti i da ga ne forsiram na grljenje i poljupce, ako to ne želi. Iako razumijem da svako dijete ima svoj karakter, ne mogu prihvatiti tu distancu. Sve druge bake oko mene čude se i kažu mi da to nije normalno. Jesam li očekivala previše? Riječanka

Ksenijin odgovor: Neka “druge bake” gledaju svoja posla

Draga Riječanko, vaši osjećaji i s njima povezana očekivanja su normalni. Kad postanemo bake i djedovi, imamo neke snove o tome kako će to izgledati. Ali život često ima svoj način da nas iznenadi i pouči drugačijim lekcijama. Na vama je da naučite lekciju koja nije postojala u “naše vrijeme” no mi je danas moramo poštovati.

Oglas

Naime, danas se puno polaže na tjelesnu autonomiju djeteta pa stručnjaci kažu da forsiranje zagrljaja može narušiti taj osjećaj autonomije. Važno je djecu naučiti da mogu i trebaju postavljati granice kada se o njihovom tijelu radi. Nažalost, vi ste ostali izvan te granice, no to je samo privremeno.

Snaha je vjerojatno u pravu kada kaže da je dijete “jednostavno takvo”. Neki mališani, bez obzira na to koliko su voljeni, jednostavno nisu skloni fizičkoj bliskosti. To ne znači da vas ne voli niti da mu niste važni. Možda vaš unuk uživa u zajedničkom igranju, u vašem društvu ili jednostavno u tišini koju provodite zajedno. Nemojte se uspoređivati s drugom bakom – svaki odnos je poseban i jedinstven. Vaš unuk će se, kad bude spreman, sam otvoriti na način koji mu odgovara.

Ukratko: važno je shvatiti da unuk nije tu kako bi zadovoljavao vaše emocionalne potrebe. Kao i to da će se vaš odnos tijekom odrastanja mijenjati pa će biti mjesta i za zagrljaje i za bakine poljupce. Ako se potrudite izgraditi kvalitetan odnos, dakako. A do kvalitetnog odnosa nećete doći slušajući “druge bake” koje vam govore da vaš unuk “nije normalan”. Pogotovo to nemojte prenositi sinu i snahi, ako vam je stalo do obiteljskog sklada. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.