Draga Ksenija

Draga Ksenija: ‘U vezi sam s oženjenim. Ne želim mu uništiti brak, ali lijepo mi je’

Za žene koje ne žele obveze braka, veza s oženjenim muškarcem može se činiti idealnim rješenjem – bez očekivanja i vezivanja. No, naša životna savjetnica Ksenija Habunek upozorava na zamke takvih odnosa, otkrivajući koliko su zapravo komplicirani te zašto bi mogli biti daleko od idealnog izbora.

Objavljeno

|

Draga Ksenija, udovica sam u kasnim pedesetima i ostvarila sam vezu s bivšim koji je sada oženjen muškarac. Nema nejasnoća među nama. Otvoreno pričamo o svemu, ne želim da se razvede, iako on to ni ne spominje. Svaki svoj slobodan trenutak koristi da bude sa mnom, bilo fizički ili telefonom.

Ne krijemo se slobodno se sastajemo jer smo i poslom vezani. Znam da nije ispravno, ali nekako se opravdavam time da ne želim utjecati na njihov brak, kao ni da se razvede, iako sam svjesna da svojim postojanjem utječem. Njihov brak je takav kakav jest – bez poštovanja, bez ljubavi, razgovora, planiranja.

Moje pitanje je: Trebam li nastaviti s ovakvim stanjem i čekati da se pojavi netko drugi ili odmah završiti? Iako mi je stvarno lijepo u našem odnosu. Kao što sam rekla, ne želim njegov razvod, a ni obvezu vezivanja za njega u slučaju da ipak dođe do razvoda, jer sebe više ne vidim kao ženu u braku i obavezama vezivanja. Uživam u životu

Ksenijin odgovor: Jeste li spremni poslušati bilo čiji savjet?

Draga Uživam u životu, u vrlo ste kompleksnoj situaciji, no čini se da ste već svjesni njezine osjetljivosti. Gotove sve žene koje znam, a koje su se upustile u sličan odnos, odgovornost su u potpunosti prebacile na muškarca. Čini se da s vama nije takav slučaj.

Iako se možda opravdavate time da ne želite utjecati na njegov brak, činjenica je da vaše prisustvo utječe na njihov odnos. To što ne želite da se razvedu, ne znači da takva veza nema posljedica, kako za vas, tako i za njega i njegovu obitelj. Kažete da je njihov brak bez ljubavi, razgovora i planiranja. To mi je zasmetalo, jer sigurno i vi, makar malo, gurate taj brak u tom smjeru. Zbog toga i nije primjereno da vi govorite o njihovom odnosu.

No, ja bih to promatrala iz puno sebičnijeg ugla. Pitala bih se brojna pitanja. Što ta veza donosi nekoj budućoj meni? Sprječava li me da u budućnosti imam partnera koji će zaista biti posvećen meni? Vi sebe možda ne vidite u ulozi supruge, no je li pozicija “druge žene” ono što želite? Možete biti i u vezi s neoženjenim muškarcem koji želi vezu, ali ne i brak, zar ne? Bi li to bio povoljniji scenarij za sve? Veze s preljubima su poput velike čokolade s lješnjacima; ne možete je prestati jesti, iako znate da nije dobra za vas.

Razmislite o tome što je dugoročno najbolje za vas, a ne što trenutno zadovoljava vaše potrebe. Ako odlučite prekinuti, možete to učiniti s poštovanjem prema sebi i drugima, a ako odlučite nastaviti, budite svjesni da ćete morati snositi i posljedice te odluke. I budimo posve iskrene; u ovakvim situacijama malo koja žena posluša savjet sa strane. Pa čak i kada ga zatraži, zar ne? Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Exit mobile version