Prati nas

Draga Ksenija

Draga Ksenija: U vezi sam preko interneta, trebam li dići ruke od toga?

Čitateljica je već dvije godine udovica. Sada je u vezi na daljinu s muškarcem kojeg nikada nije srela uživo. Našu životnu savjetnicu Kseniju Habunek pita treba li i dalje nastojati održati tu vezu.

Objavljeno

|

Na što paziti kada se zaljubiš preko interneta? Čitateljica dvoji u stvarnost veze kojeg je upoznala na društvenoj mrei.
ilustracija: S. Bura/mj

Draga Ksenija, zanima me vaše mišljenje i mišljenje drugih zrelih dama. Od smrti mog supruga prošle su dvije godine. Preko društvene mreže zbližila sam se jednim čovjekom o kojem ne znam puno. Imam 57 godina, a on je nekoliko godina stariji od mene.

Živi daleko, u jednoj evropskoj zemlji, i već dugo se dopisujemo. Međutim, ne znam šta da radim i može li ova “veza” imati ikakvu budućnost. Čini mi se da bi sve moglo ostati samo na dopisivanju, iako mi se jako sviđa.

Teško mi je jer nemam sreće u ljubavi. Moj brak je bio težak i loš, a sada u ovim godinama teško nalazim nekoga tko bi mi odgovarao. Samoća me ubija, a ne znam da li bi trebala podići ruke od ove priče ili se nadati da bi nešto moglo proizaći iz ovoga. Može li ova veza imati budućnost ili trebam tražiti drugo rješenje? Ljubav preko žice

Oglas

Ksenijin odgovor: Otvorite četvere oči

Draga Ljubavi preko žice, nakon gubitka supruga prirodno je osjećati usamljenost i tražiti povezanost s nekim. Dopisivanje s osobom koju, zapravo, ne poznajete može biti uzbudljivo, ali i zbunjujuće. Posebno kad je ta osoba daleko.

Iskustvo teškog braka vas je naučilo da morate biti pažljivi, no sada ljubav tražite zavezanih očiju, što je velika otegotna okolnost. To vaše dopisivanje pruža vam osjećaj pažnje i podrške, ali također razumijem vašu sumnju o tome može li ta veza zaista prerasti u nešto više.

U vašem pismu nedostaje puno detalja. Jeste li pokušali inicirati sastanak uživo? Je li on pokušao to? Zašto se niste vidjeli uživo? Virtualni ljubavnik može izgledati kao romansa bez rizika, budući da svojem udvaraču možete pripisati bilo koju kvalitetu koju želite. To je kao kad se zaljubite u radijskog voditelja – sve dok ga ne vidite uživo. Znate li uopće kako taj muškarac izgleda? Jeste li posve sigurni da su fotografije koje vam šalje i objavljuje njegove? Je li taj muškarac u braku ili vezi?

Stoga, nemojte gubiti vrijeme i živjeti “u oblaku”. Za početak bih predložila da pokušate s njim razgovarati video pozivom, ali susret uživo je nužan kako biste znali u kojem smjeru trebate ići. Ako ta osoba ne pokazuje spremnost na konkretne korake da vas bolje upozna ili vas posjeti, zapitajte se koliko je stvarna ta veza. Budite oprezni, posebno u svjetlu sve češćih romantičnih prijevara. Ako vas zatraži bilo kakav novac ili pokuša uvući u bilo kakav financijski aranžman, dajte petama vjetra.

Ukratko, na vašem mjestu ne bih a priori odbacila taj odnos, ali bih temeljito i razborito istražila njegove opcije. Prema nekim izvorima, trećina brakova danas počinje na internetu i možda se u ovom odnosu krije vaša sreća. Na kraju, ljubav je moguća u svakoj životnoj fazi, ali nikad ne zaboravite da je temelj svake prave veze stvarna prisutnost, sigurnost i međusobno poštovanje. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.