Prati nas

Draga Ksenija

Baka servis

Draga Ksenija: Svekrva ne želi uzeti novac za čuvanje mog djeteta. Što učiniti?

Snaha pokušava izraziti zahvalnost svekrvi za svakodnevnu brigu o djetetu kroz plaćanje, no suočava se s nesporazumom i traži način da to učini bez narušavanja odnosa. Odgovara joj kolumnistica i životna savjetnica Ksenija Habunek.

Objavljeno

|

Baka i unuk provode vrijeme zajedno dok baka svakodnevno čuva unuka. Snaha cijeni trud svoje svekrve, ali ne zna kako joj ponuditi plaćanje bez da je uvrijedi.
ilustracija: S. Bura/mj

Draga Ksenija, imam problem sa svekrvom. Stvarno sam sretnica jer se poštujemo i imamo sjajan odnos. Čuva moje dijete svaki dan dok sam na poslu i znam da je dijete u sigurnim rukama. Ali, tu dolazimo do problema koji me već neko vrijeme muči.

Briga o djetetu je stvaran rad i ona to čini iz ljubavi. No, kad bih dijete slala u vrtić, morala bih to platiti. Pa zašto onda ne bih platila njoj, ako mogu? Njezin trud nije ništa manji od onog plaćenih odgajateljica. Želim da osjeti koliko cijenim posao koji obavlja. Međutim, svaki put kad spomenem plaćanje, makar i simbolično, ona se uvrijedi. Kako joj objasniti da plaćanje nije izraz sumnje u njezinu ljubav, već priznanje onoga što svakodnevno čini? Snaha iz Rijeke

Ksenijin odgovor: Nagradite je na drugi način, ali ako je “kratka” s novcem…

Draga Snaho iz Rijeke, jako cijenim namjeru da nagradite svekrvin rad, pogotovo jer još uvijek živimo u svijetu nepriznatog ženskog rada. Vaše riječi su melem za moje napaćene oči koje, uglavnom, čitaju pisma svekrva i snaha koje ne podnose jedna drugu. Čini se da niste samo vi sretnica, već je i vaša svekrva s vama “dobila na lotu”.

Oglas

Ali, za početak, pokušajmo se staviti u poziciju vaše svekrve. Mislim da joj je plaćanje neprihvatljivo zbog toga što je “biti bakom” dio njenog identiteta, a obavljanje baka-servisa joj predstavlja izraz ljubavi prema unučetu, sinu i, na koncu, vama. I zato bi, možda, bilo dobro pronaći neki drugi način da izrazite svoju zahvalnost, a da nije izravno plaćanje usluge čuvanja djeteta.

Nematerijalni darovi su dobar način za ovakve situacije. Umjesto novca ili stvari, darujte joj iskustva. Ne znam kakve životne navike ima vaša svekrva, ali možda joj možete povremeno uplatiti neki kraći odmor ili vikend u toplicama, neko putovanje, odvedite je na frizuru ili pedikeru. Tako biste priznali njen rad, ali na način koji možda neće biti percipiran kao pokušaj “kupovanja” njene ljubavi ili dužnosti. Nije uvijek nužno da zahvalnost bude u novcu; ona može biti u malim, pažljivim gestama koje govore više nego što riječi mogu izraziti.

Ali, ako je svekrva “kratka” s novcem i vidite da oskudijeva, obavite razgovor u kojem ćete joj objasniti da vaša želja za plaćanjem dolazi iz poštovanja, a ne iz osjećaja obaveze. Napokon, da čuva tuđe dijete, mogla bi zaraditi lijep honorar. Ako mislite da je bolje da takav razgovor obavi vaš suprug, prepustite to njemu. A vi i dalje čuvajte odnos koji imate sa svojom svekrvom, a koji je, vidjet ćete to u nadolazećim godinama, pravi blagoslov za cijelu obitelj. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.