Prati nas

Draga Ksenija

Ne voli travu

Draga Ksenija: Snaha unučici ne da dolaziti k nama, iako im dajemo sve

U sandučić naše životne savjetnice Ksenije Habunek pristiglo je pismo razočarane svekrve. Cijeli niz sukoba sa sinom i snahom, eskalirao je u smanjenom pristupu unučici. Što učiniti?

Objavljeno

|

Kako poboljšati odnose sa snahom kada živimo zajedno? Kako se nositi s otuđenjem unučadi zbog loših odnosa sa snahom? Koji su pravni koraci u slučaju sukoba oko viđanja unuka?
ilustracija: S. Bura/mj

Draga Ksenija, imam 60 godina, majka sam i baka. Jedan sin, snaha i unuk žive u inozemstvu, dok drugi sin sa suprugom i unučicom, koja ima nešto više od tri godine, živi s nama. Ne mogu naći mir otkako sam čula nešto što je to dijete reklo. Ali prvo ću opisati našu situaciju.

Snaha živi s nama već sedam godina. Prihvatili smo je, dali joj sve. Izgradili smo novu kuću i ponudili im da preurede kat za sebe, no zbog nesretnih okolnosti danas žive u staroj kući moje svekrve koja je spojena s našom novom.

2019. godine snaha je učinila nešto zbog čega smo svi mogli završiti u zatvoru – posadila je marihuanu u kući, a moj suprug je to otkrio. Zbog toga je došlo do velike svađe i mržnje s obje strane. Zatražili smo da se isele. No, nakon tri tjedna sin nas je molio da se vrati. Dopustili smo njemu, ali nismo željeli da se i ona vrati. Međutim, on je doveo i nju. Iako žive odvojeno i koriste svoju improviziranu kuhinju, mi plaćamo cijele režije. Snaha ne radi i sada je opet trudna. Sinova plaća nije dovoljna za sve troškove. Iako im indirektno pomažemo, snaha se drži po strani i ne želi surađivati.

Oglas

Najviše boli što nam je dijete zabranjeno od rođenja. Nedavno se dogodilo nešto što me potpuno šokiralo. Suprug je u prolazu pozvao unučicu da joj nešto damo jer uvijek imamo nešto za nju. No, unuka je rekla: “Mama mi je rekla da ne smijem doći kod vas.” Na suprugovo pitanje zašto, odgovorila je: “Jer mi je mama tako rekla.” Jako nas je to povrijedilo.

Čujem da snaha sada priča kako nisam zaslužila vidjeti unučicu i da sam loša osoba. Bez obzira na sve, ona je i dalje pod našim krovom, ne pomaže oko kuće, iako sam ja još uvijek zaposlena. Da mi dopuste viđati unuku, možda bih mogla prijeći preko svega, ali preko ovakvih riječi i postupaka, ne mogu. Što učiniti? Razočarana

Ksenijin odgovor: U vašim očima snaha je kriminalka, a ona je samo nezrela osoba

Draga Razočarana, jasno je da vam je stalo do unučice i obitelji, no čini se da ste u zamršenoj mreži problema s kojima je teško izaći na kraj. Morate biti praktični i neke stvari riješiti sami sa sobom prije nego krenete sređivati obiteljsku situaciju.

Spomenuli ste da je vaša snaha posadila marihuanu, a to je svakako bio težak udarac za vas i vašeg supruga. Međutim, teško da vaš sin to nije odobrio, zar ne? Je li marihuana bila namijenjena za prodaju ili za njihovu osobnu upotrebu?

Nama, starijim generacijama, teško je prihvatiti ovakve stvari. Iako zakon na marihuanu ne gleda blagonaklono, ona se sve manje smatra nekim kriminalnim djelom, pogotovo kada je riječ o malim količinama za osobnu upotrebu. Naravno, to ne znači da trebate opravdavati ono što se dogodilo, ali možda vam pomogne da drugačije gledate na cijelu situaciju. Pogotovo jer se nemila epizoda dogodila prije nego je unučica došla na svijet. Nakon rođenja djeteta, vaša snaha je danas druga osoba.

Što se tiče neplaćanja režija, potpuno vas razumijem. Nije pošteno da snahi plaćate račune, dok vas ona ignorira i distancira se. No, razumijem i da to činite zbog ljubavi prema sinu i, najviše, prema unučici. Lijepo je pomagati obitelji, ali čini se da je sada pravo vrijeme za ozbiljan i konstruktivan razgovor sa sinom. Morate razgovarati o financijskim obavezama i podjeli troškova. Pogotovo jer dolazi još jedno dijete i računi će se povećavati. Za ovakvu situaciju morate donijeti zajednički plan. Razmotrite može li sin raditi neki dodatni uz glavni posao.

Posebno je važno da sa snahom popravite odnos. Jako ste povrijeđeni njezinim postupcima, ali to morate učiniti ne samo zbog sina, već i zbog unučadi koja zaslužuju stabilno i sretno obiteljsko okruženje. Pokušajte biti pametniji i stavite se na trenutak u snahinu poziciju. Koliko god da vam izgleda da je ona kriva, u njenim očima, vi ste napravili problem tamo gdje ga nije bilo. To je i generacijski jaz.

Razmotrite sve ovo što sam vam rekla i postavite sebi pitanje – tko će biti mudriji i preuzeti inicijativu? Tko je najzrelija osoba među vama? Snaha koje je do samo par godina uzgajala marihuanu u vašoj kući? Sin koji joj je u tome pomagao? Ili vi? Zrelost povlači odgovornost. Kakva-takva, snaha vam je dala unučicu i dat će vam još jedno unuče uskoro. I to je datost koje se morate držati.

Znam da će vam neki naši komentatori savjetovati da pokrenete spor pred Zavodom za socijalnu skrb, ali teška artiljerija u ovom trenutku će vam svima samo našteti. Umjesto pelina, ponudite med. Otvoren i iskren razgovor, uz želju da razumijete njezine stavove, mogao bi biti ključ za ponovno izgradnju povjerenja. Ili je jednostavno zovite na kavu, odnesite joj kolače, ponudite neku pomoć. Budite mudri. Sto puta mjerite prije nego što odrežete. Tada će vas i sin podržati u vašim naporima i pogurnuti stvari u pravom smjeru. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.