Prati nas

Draga Ksenija

Unuci ili partner?

Draga Ksenija: Razmišljam o braku, ali moj dečko ne voli moje unuke

Baka iz zagrebačkog Maksimira ima naizgled sretan život, no uvijek postoji taj sivi oblačak na vedrom nebu. Pročitajte što joj je savjetovala naša kolumnistica i životna savjetnica Ksenija Habunek.

Objavljeno

|

Kako otvoreno razgovarati s partnerom o njegovom odnosu prema unucima? Koji su znakovi da partner nije spreman za brak? Kako se nositi s partnerom koji ignorira vašu obitelj?
ilustracija: S. Bura/mj

Draga Ksenija, već dugo sam udovica, a odnedavno sam i umirovljenica. Dvije godine u vezi sam s pristojnim muškarcem s kojim se dobro slažem. Ne živimo zajedno, osim kad nam to odgovara, ali uvijek smo tu jedno za drugo jer on živi u Dubravi, a ja u Maksimiru.

U mom životu nema većih problema, ali nešto me muči. Moj dečko nema dobar odnos s mojim unucima. Kada su kod mene, on ih uglavnom ignorira i ne pokazuje interes da se s njima poveže. Čak ni na izlete s djecom ne želi ići. Uvijek nađe neki izgovor ili otvoreno kaže da ne želi.

Razmišljam o budućnosti i o tome bismo li možda trebali podići vezu na novu razinu. No, kako se udati za nekoga tko se prema mojim unucima ponaša kao da su uljezi? Nije to velik problem, ne svađamo se zbog toga, ali stalno mi to prolazi kroz misli. Ponekad mu to i zamjeram, iako to nisam izravno rekla. Što bih trebala učiniti? Baka iz Maksimirske šume

Oglas

Ksenijin odgovor: Zabavljate se, a brak čuvajte za neku buduću ljubav

Draga Bako iz Maksimirske šume, rezimirajmo vašu situaciju: odnos s vašim dečkom je neformalan i neobvezujuć, živite na dvije adrese, on se ne želi povezati s vašom obitelji, a vi razmišljate o udaji za tog muškarca s kojim vam je, uglavnom, lijepo.

Ako ću biti iskrena, nisam posve sigurna da on razmišlja o braku s vama, a možda ni vi ne biste trebali razmišljati o matičaru. Na stranu što je vama, prema podtekstu vašeg pisma, brak potreba i želja, možete li zamisliti kako bi izgledali dolasci unuka u vaš zajednički stan? Je li neugodno ignoriranje i šutnja ono u čemu želite živjeti? Hoće li unuci, kad odrastu, uopće tolerirati takvu atmosferu? Ili će ih mučna situacija s vašim partnerom udaljiti od vas?

Vjerujem da bi najkorisniji korak bio otvoren i iskren razgovor s partnerom. Možda on jednostavno nije svjestan koliko vam je ta tema važna. Također, nemojte se bojati postaviti granice ili izraziti svoja očekivanja. Ako planirate budućnost s njim, jasno je da vaši unuci moraju biti dio te budućnosti. Naravno, ne morate tražiti da ih odmah zavoli, ali barem bi trebao pokazati volju da ih prihvati kao dio vašeg života.

Ako odbije bilo kakvu mogućnost promjene stanja, presložite prioritete, a brak i zajednički život ostavite za neku buduću ljubav. Obiteljski sklad ne bi trebalo biti među najvažnijim stvarima muškarcu s kojim se samo zabavljate, ali baš biste to trebali očekivati od muškarca za kojeg se udajete i kojemu je stalo do vaše sreće. Do tada uživajte u onome što imate. Sretno. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.