Prati nas

Draga Ksenija

Misli da je previše

Draga Ksenija: Majka skuplja mačke, već su se i susjedi počeli smijati

Čitateljica se žali na majku koja je odjednom postala ljubiteljica mačaka. Zabrinuta zbog troškova i stalnih obaveza, traži savjet. Naša životna savjetnica Ksenija Habunek odgovara i podsjeća je na prioritete.

Objavljeno

|

Zašto starije žene vole mačke?
ilustracija: S. Bura/mj

Draga Ksenija, moja majka, nekad čvrsta i praktična žena koja nije dopuštala ulazak životinjama u kuću, danas ima čak četiri mačke. I bojim se da tu nije kraj. Prvo je nabavila jednu, a ostale tri su uličarke koje su se uselile kod nje u dvorište, a onda su vrlo brzo zauzele i kauč pred televizorom. Susjedi je već počinju zadirkivati i dobacuju “sakupi ih sve” kao da skuplja Pokemone.

O trošku ne treba trošiti riječi. Održavanje četiri mačke nije nimalo jeftino. Osim toga, stalno zivka mene i supruga da joj iz trgovine dovučemo pijesak i hranu za mačke. Svaki put kad pokušamo razgovarati o tome i naglasiti da je možda vrijeme da malo smanji taj “zoološki vrt”, ona se razbjesni i reagira burno, kao da smo je osobno napali.

Ne želim se sukobljavati, ali mislim da stvarno nije u redu držati četiri mačke u kući, pogotovo kada joj je potrebna tuđa pomoć oko njih. Kako joj otvoriti oči? Dostavljačica pijeska za mačke

Oglas

Ksenijin odgovor: Majčin novac, majčine mace

Draga Dostavljačice pijeska za mačke, vašoj majci te su mace postale izvor radosti i utjehe. Pokušajte uvažiti da joj pružaju nešto što joj je u ovoj fazi života potrebno; osjećaj društva, bliskosti i brige o nečemu. Vjerojatno joj daju i emocionalnu stabilnost.

Žalite se na trošak, no iz vašeg pisma čitam da joj vi ne pomažete financijski oko životinja ili nečega drugoga pa prigovori na tu temu vjerojatno nisu ni potrebni. Ako joj nije oduzeta poslovna sposobnost, majka ima pravo odlučiti kako će trošiti svoju mirovinu pa makar to bio “luksuz” u obliku četiri dlakave ljenjivice. Vaša pomoć u nošenju hrane i pijeska za mačke je, naravno, hvalevrijedna. Samo tako nastavite i dalje jer je to upravo ono što bi kći i zet trebali činiti za majku i punicu koju izdaje snaga. Bravo za vas!

Ako su mace dobro održavane, zdrave i ne čine drugima štetu, od susjedskih ogovaranja trebala bi vam biti važnija majčina sreća. Ukratko, pustite majku i njene mace na miru. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.