Prati nas

Draga Ksenija

Ima ružne misli

Draga Ksenija: Kći i zet ne žele mi dati unuke, uništili su mi život

Trend brakova bez djece srušio je mnogim majkama snove o ‘bakovanju’ u mirovini. No jesu li naša djeca odgovorna za našu sreću i životnu svrhu? Pročitajte što je rasplakanoj čitateljici odgovorila naša životna savjetnica Ksenija Habunek.

Objavljeno

|

ilustracija: S. Bura/mj

Draga Ksenija, imam 50 godina i majka sam jedne kćeri. Nedavno mi je priopćila da su ona i njezin suprug odlučili da neće imati djecu. Šok! Srušio mi se svijet i već tjednima plačem zbog toga. Toliko sam se veselila budućnosti, a sada, kakav me život očekuje?

Prijateljice me neprestano zadirkuju pitanjima kada ću postati baka. Više ne znam što bih im rekla. Uvijek sam zamišljala unuke. Sada se osjećam kao da su umrli, iako ih nikada nisam imala. Muž i ja smo se cijeli život trudili, radili i stjecali. Za koga?

Grijeh je reći, ali nadam se da će se moja kći što prije razvesti i pronaći muškarca s kojim će željeti djecu. Osjećam da ju je na ovu glupost nagovorio njezin suprug jer on dolazi iz stvarno velike obitelji. Što učiniti s njom? Kako promijeniti njezinu odluku? Očajna sam i ne mogu sjediti skrštenih ruku. Nesuđena baka

Oglas

Ksenijin odgovor: Saberite se

Draga Nesuđena bako, razumljivo je da ste potreseni. Uloga bake je san mnogih majki i prirodno je da ste se tome radovali. Ali, koliko vidim, koncentrirani ste isključivo na svoju sreću, svoje osjećaje, svoju budućnost, svoju životnu svrhu. Nigdje nisam pročitala da razmišljate o sreći svoje kćeri, njenim osjećajima i životnoj svrsi. Razumijem vas, ali je nedopustivo, da joj priželjkujete bračni brodolom. U šoku ste, niste svoji i to si trebate priznati. Saberite se.

Odluka o tome hoće li imati djecu u potpunosti je na vašoj kćeri i njezinom suprugu. Sigurna sam da je donijela odluku promišljeno i u dogovoru s njim. A koliko god vi to željeli, ne možete i ne smijete upravljati njihovim životima.

Ne polažite nade u to da će se ona razvesti ili da će promijeniti mišljenje zbog vas. Nemojte ni pokušavati stati između kćeri i zeta. To će vas samo povrijediti i još više udaljiti od kćeri. Umjesto toga, pokušajte razgovarati kako biste shvatili njezine razloge i osjećaje. Pitajte je kako je došla do te odluke, što za nju znači brak bez djece, što ona i njezin suprug vide kao svoju budućnost. Kroz razgovor možda shvatite da i oni imaju planove i snove koji ne uključuju djecu, ali su jednako vrijedni i važni poput onih koje ste vi nekad imali.

Što se vaše budućnosti tiče, nemate pravo očekivati od kćeri da vam da smisao. To je vrlo sebično od vas. Umjesto toga, razmislite o tome što biste željeli za sebe u novim okolnostima. Možda neki novi hobi, putovanja, volontiranje, ili vrijeme provedeno s prijateljima? Bute nježni prema kćeri i sebi. Dajte si neko vrijeme za prihvaćanje onoga što ne možete promijeniti i promijenite sebe. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.