Prati nas

Draga Ksenija

Amen

Draga Ksenija: Kad god se pomolim, muž se izruguje sa mnom

Naša čitateljica životnu je radost u mirovini pronašla u svojoj vjeri i župnoj zajednici, ali suprug joj se zbog toga izruguje. Naša životna savjetnica Ksenija Habunek udijelila joj je konstruktivne savjete.

Objavljeno

|

Gospođa Davorka iz Moslavine, majka koja je suočena s prazninom nakon odlaska djece, dijeli svoju borbu s depresijom i suprugovim neprijateljstvom prema njezinoj vjeri. Otkriva kako je pronašla snagu u molitvi i poslu te kako se nosi s izazovima mirovine. Unatoč suprugovoj nevjerničkoj naravi, ostaje vjerna svojoj vjeri i nada se da će i on jednog dana prigrliti duhovnost.
ilustracija: S. Bura/mj

Draga Ksenija, moj problem ostavlja duboke rane u meni i trebam vašu pomoć. Riječ je o mojoj, nažalost, sputavanoj ljubavi prema Bogu. I prije sam bila vjernica, ali ne praktična, odnosno na mise sam išla povremeno nedjeljom i redovito blagdanima. Kod kuće nisam molila jer nisam imala vremena. Iskreno, dok sam radila i odgajala djecu, nisam previše ni razmišljala o Bogu.

Vjera me snažno dotakla otkako sam se umirovila prije sedam godina. Počela sam redovito ići na mise, a kad je došao novi župnik, poslije zornica smo uvijek išli na kekse i čaj u župni ured. Tamo sam se zbližila sa ženama koje dijele iste vrijednosti kao ja te smo počele jedna drugu još snažnije poticati u vjeri. S članovima župe sam putovala na brojna organizirana hodočašća, sve je to jačalo moju vjeru. Danas je ona toliko živa u meni, da svaki dan molim krunicu. Ne mogu više zaspati ako i pomislim koji dan propustiti je.

A sada smo došli do mog problema koji ne znam sama riješiti. Naime moj suprug, za čije se preobraćenje također svaki dan molim, nikako ne može prihvatiti Crkvu kao instituciju i ne može smisliti župnike. Sprda se sa mnom i mojom vjerom, oponaša me podrugljivo ako se pomolim naglas.

Oglas

Naziva me bogomoljkom, nedjeljom mi govori da župniku nosim milodare, a kad idem na hodočašće kaže da bacam novac na gluposti. Čak govori ružno o mojim prijateljicama vjernicama. Moja je vjera jača od toga, ali me njegove opaske ipak vrijeđaju i ponekad se danima ne mogu sabrati zbog njega. Kako ga urazumiti? Vjernica

Ksenijin odgovor: Pronađite zajedničke vrijednosti

Draga Vjernice, ne mogu reći da ne razumijem vašeg supruga koji se našao u situaciji koju nije planirao. Vaš duhovni put vas je promijenio. On sada živi s osobom koja nije ista ona osoba s kojom je ušao u brak. Pokušajte ga razumjeti s te strane. Ljudi se mijenjaju i rastu tijekom godina, no ponekad je to teško prihvatiti.

Za oko mi je zapelo vaše nastojanje da preobratite supruga i nekako mi se čini da ne stajete na diskretnoj molitvi. Nemojte forsirati supruga da prihvati vaša vjerska uvjerenja, jer takvi pokušaji obično izazivaju otpor i sukobe. Vaše molitve za njegovo preobraćenje za njega su nasilan čin i to bi mogao biti jedan od razloga zašto vam se izruguje.

S druge strane, vaš suprug također mora shvatiti da vaša vjera nije nešto čime ga želite povrijediti ili distancirati se od njega, već je dio vašeg osobnog razvoja i ispunjenja. Kao što je njemu potrebna sloboda od vjerskih uvjerenja kako bi osjećao da drži konce života u vlastitim rukama, tako je vama vjera potrebna da biste osjećali da netko jak drži u svojim rukama konce vašeg života.

Ako otvoreno podijelite svoje emocije i pokažete mu kako vjera doprinosi vašoj sreći, možda će lakše prihvatiti da vaša duhovnost nije prijetnja njemu niti vašem braku. S druge strane, vi također trebate prihvatiti da on ne mora dijeliti vaša uvjerenja. Saslušajte i vi njega. Odlasci na hodočašća i druženja u župnom dvoru su lijepa, no vodite računa da ne odbacujete i preskačete druženja i aktivnosti s muškarcem koji vas čeka doma.

Ponekad je najbolji način da se premoste ovakve razlike fokusiranje na zajedničke vrijednosti, kao što su ljubav, međusobno uvažavanje i obiteljski mir. I vjernici i nevjernici mogu se pronaći u ovim vrijednostima. Održavanje tih temelja može vam pomoći da prevladate razlike i nastavite graditi vaš odnos. Vjera i nevjera mogu koegzistirati tamo gdje ima poštovanja i ljubavi. No, da si ne lažemo, lakše je ako partneri dijele svjetonazor. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.