Draga Ksenija

Draga Ksenija: Gledam mamu kako skuplja boce, sramim se zbog toga

Čitateljica se žali da njezina mama, iako nema realne potrebe, redovito skuplja plastične boce iz kontejnera. Osjeća se posramljeno pred susjedima. Naša životna savjetnica Ksenija Habunek objašnjava joj zašto bi trebala biti ponosna na majku.

Objavljeno

|

Draga Ksenija, mama ima 70 godina i s tatom živi u stanu kojeg su davno dobili od firme. Ja sam sa suprugom kupila stan u susjednoj zgradi, tako da se gledamo prozor u prozor. Mama i tata imaju relativno pristojne mirovine, a moj brat i ja im povremeno uskočimo kada im želimo priuštiti nešto posebno. Ne zato što oni za to ne bi imali, već zato što ne žele trošiti “na gluposti” poput izleta, ljetovanja ili nekog stroja za kućanstvo.

Mama, iako nema nikakvu potrebu za dodatnim novcem, redovito hoda oko naših zgrada i vadi plastične boce iz kontejnera i kanti kako bi ih odnijela na otkup. Iskreno, meni je zbog toga neugodno pred susjedima i sigurna sam da smo tema ogovaranja. Suprug mi prigovara zbog njenog ponašanja. Za djecu sam sigurna da ne žele da ih vide s bakom, znate kako su osjetljiva u tim godinama.

Uvijek kad pogledam kroz prozor, strah me da ću je vidjeti kako otvara vreće i kopa po smeću. Moj tata to ne smatra problemom, a mama uvijek govori da je “šteta ne uzeti novac koji leži na cesti”. Znam da se ona vodi svojom logikom, ali voljela bih naći način da je odgovorim od te navike. Kako? Posramljena sugrađanka

Ksenijin odgovor: Budite ponosni na mamu

Draga Posramljena sugrađanko, neću skrivati da me je vaše pismo nasmijalo i zabavilo, što ne znači da vas ne razumijem. Ali, morate prihvatiti činjenicu da svaka generacija ima svoje vrijednosti i navike.

Niste mi rekli iz kakve obitelji dolazi vaša majka i je li živjela u oskudici. Vjerojatno je odrasla s uvjerenjem da ništa ne treba bacati, a ako nešto može donijeti dodatni novac, onda je to prilika koju treba iskoristiti. Za nju je skupljanje boca možda više stvar načela pa i morala, nego stvarne potrebe.

Razumijem vašu posramljenost pred susjedima. Želite zadržati svoj društveni status i ne želite da susjedi misle kako vam roditelji oskudijevaju uz materijalno situiranu djecu. Ali, zar vam je mišljenje susjeda toliko važno? Vjerojatno s tim ljudima niste nikada ni kavu popili. Možda biste trebali o tome razmisliti i poraditi na vlastitom kutu gledanja. Što se djece tiče, vjerojatno ne žele ni da ih vršnjaci vide s vama. I sami kažete da su to te godine. Jednoga dana će s nostalgijom pričati o svojoj vrijednoj i šparnoj baki.

Vaša majka ne čini ništa nezakonito i, sigurna sam, ako niste do sada uspjeli, teško ćete je uvjeriti da prestane. Možda biste trebali apelirati na njen osjećaj društvene solidarnosti? Jeste li joj probali objasniti da postoje ljudi kojima su te boce potrebnije? Kažite joj da oduzima mogućnost nekome kome je to zaista izvor nužnih prihoda. Razgovarajte s njom o tome, ali učinite to s poštovanjem prema njezinom izboru i prihvatite mogućnost da će vas odbiti.

Prihvatite njezino pravo da živi po svojim uvjerenjima, jer na kraju dana, ona radi ono što smatra najboljim. I budite ponosni na svoju mamu, bez obzira na sve, jer za bilo što drugo nema opravdanja ni razloga. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Exit mobile version