Rajčice se mogu zamrznuti sirove ili kuhane, oguljene ili neoguljene, cijele, narezane, nasjeckane ili pasirane. Rajčice nije potrebno blanširati prije zamrzavanja, a zamrzavanjem gube minimalno na svojoj hranjivoj vrijednosti, potvrđuju nutricionisti.
Sama metoda zamrzavanja rajčica je posve nezahtjevna i možete je primjenjivati sukcesivno, na tjednoj bazi, kako biste za zimu sačuvali viškove i plodove iz vrta koje ne stignete pojesti svježe.
Kako ih upotrijebiti? Zamrznute rajčice najbolje je koristiti u kuhanim jelima poput juha, umaka i gulaša. Prije korištenja izvadite ih iz zamrzivača i koristite kao da se radi o svježoj rajčici. Ovo pravilo vrijedi za sve recepte, osim za salate, jer odmrznuta rajčica ima značajno gnjecaviju konzistenciju od svježeg ploda.
Zamrzavanje neoguljenih cijelih rajčica
Odaberite čvrste i zrele rajčice. Oštećene i bolesne plodove odbacite. Operite ih mekom četkicom pod tekućom vodom, a zatim ih posušite pomoću papirnatog ručnika ili čiste krpe. Nakon pranja, izrežite drvenasti i zeleni dio gdje se peteljka spaja s plodom. Plodove položite na čisti suhi lim za pečenje kolača i stavite u zamrzivač. Kada su potpuno zamrznute, rasporedite u vrećice ili posude u kojima ćete ih čuvati. Čvrsto zatvorite i pohranite na led.
Zamrzavanje oguljenih cijelih rajčica
Odaberite čvrste, zrele rajčice za zamrzavanje. Odbacite oštećenje i bolesne plodove pa ih potom mekom četkom operite pod mlazom vode. Posušite ih papirnatim ubrusom ili čistom kuhinjskom krpom. Izdubite peteljku i okolno područje kako bi vam ostao samo zreli sočni dio ploda.
Uronite rajčice u kipuću vodu otprilike jednu minutu kako biste ih lakše ogulili. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje kolača, a na njega poslažite oguljene rajčice pazeći da se ne dodiruju pa zamrznite. Kad se rajčice zamrznu, prebacite ih iz limova za pečenje u vrećice za zamrzavanje ili druge posude. Čvrsto zatvorite i vratite u zamrzivač.
Zamrzavanje soka od rajčice
Odaberite čvrste, zrele i posve zdrave rajčice. Operite ih mekom četkom pod mlazom vode pa posušite papirnatim ubrusima ili čistom kuhinjskom krpom. Narežite na četvrtine ili osmine. Stavite u lonac i nakon što zakuhaju kuhajte 5 do 10 minuta.
Dobivenu masu protisnite kroz sito i po želji začinite solju. Napunite posude za zamrzavanje ostavljajući dovoljno prostora za širenja volumena smrznute mase. Zatvorite i zamrznite.
Dobar savjet
Začine dodajte neposredno prije serviranja jer zamrzavanje može uzrokovati jačanje ili slabljenje aroma pojedinih začina poput češnjaka, luka i začinskog bilja.