Prati nas

Vijesti

Bit će zemlja proleterska

Američki umirovljenici ne mogu si priuštiti kruzer, radit će do smrti

Iako hrvatski umirovljenici s ljubomorom gledaju u kolege „preko bare“, većina njih ne može si priuštiti putovanja i kruzere u mirovini. A situacija će biti još i gora. Sve veći broj Amerikanaca očekuje da će raditi i nakon 65. godine života. Suočeni su financijskim neizvjesnostima i nedovoljnom mirovinskom štednjom.

Objavljeno

|

Do kada će podizati godine za mirovinu?
ilustracija: S. Bura/mj

Novi uvid u razmišljanja srednje klase u Sjedinjenim Državama otkriva neka iznenađujuća stajališta o tome koliko dugo Amerikanci očekuju živjeti i raditi, javlja CBS. Naime, oko polovice Amerikanaca koji nisu ni bogati ni siromašni očekuju da će raditi nakon 65. godine, utvrdilo je istraživanje Transameričkog centra za istraživanje umirovljenja i Transameričkog instituta.

Iako mnogi ispitanici kažu da je to njihov izbor, osam od deset njih navodi zabrinutost zbog svojih financija, mirovinskog sustava i nedovoljne privatne mirovinske štednje.

Srednja klasa je vrlo širok pojam i velikim dijelom oslanja se i na socijalnu komponentu. Transamerica je definirala tu skupinu građana kao one koji zarađuju između 50.000 i 200.000 dolara godišnje, što čini otprilike 55 posto odraslih u Sjedinjenim Državama. “Mnogi štede za mirovinu, ali pitanje je jesu li uštedjeli dovoljno”, rekla je Catherine Collinson, izvršna direktorica Transameričkog instituta za CBS MoneyWatch.

Oglas

Predug život, premala štednja

Kućanstva srednje klase uštedjela su srednju vrijednost od 66.000 dolara na svojim mirovinskim računima, istaknula je Collinson pozivajući se na istraživanja. No, kako se životni vijek produžuje, ta ušteđevina možda neće biti dovoljna za financiranje mirovine temeljene na trenutnoj dobi i životnom stilu osobe. Također, to je daleko od 1,5 milijuna dolara, koliko prosječni radnik treba za ugodnu mirovinu.

Broj ljudi s najmanje milijun dolara na svojim mirovinskim računima dosegnuo je rekord zahvaljujući rastu na burzi. Takvih mirovinskih računa sada je 500.000. Ipak, to je samo mali dio od otprilike 160 milijuna radnika u Sjedinjenim Državama.

U međuvremenu, mnogi radnici srednje klase maštaju o mirovini koja bi mogla trajati 25 ili više godina, s obzirom na očekivanje da će živjeti medijanske dobi od 90 godina. Dulja mirovina zahtijeva i veću mirovinsku štednju, čega američki radnici postaju svjesni.

“To nije mirovina!”

Rad nakon 65. godine sve je češći u SAD-u. Otprilike jedan od pet Amerikanaca te dobi radi, što je “vojska” od oko 11 milijuna radnika, potvrđuje Pew istraživački centar. Neki, poput Larryja (77) i Joyce (66) Gesick, nedavno su za CBS News rekli da i dalje rade zbog financijskih poteškoća. “To nije baš mirovina, već svakodnevni posao”, rekla je Joyce.

Samo oko 10 posto Amerikanaca između 62 i 70 godina je i umirovljeno i financijski stabilno, prema poznatoj stručnjakinji za mirovine Teresi Ghilarducci, koja istražuje financijske pritiske umirovljenja. Razlog, kaže Ghilarducci, djelomično leži u trenutnom mirovinskom sustavu koji prebacuje odgovornost na radnike da sami upravljaju svojim mirovinskim štednjama.

U idealnom svijetu, ovi mirovinski planovi mogu dobro funkcionirati. Ali, ne živimo u idealnom svijetu pa radnici često dožive gubitak posla ili financijske pritiske, zbog čega ne uplaćuju dovoljno. Čak ni radnici srednje klase ne štede uvijek u poticanim mirovinskim štednjama pa jedan od sedam radnika iz ove skupine ne uplaćuje u popularni 401(k) plan.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.