Prati nas

Zdravlje

Jačanje i sjaj

18 namirnica koje morate uvesti u prehranu ako vam opada kosa

Kosa s dolaskom jeseni često reagira na promjene u temperaturi i količini vlage u zraku, što može dovesti do njezinog pojačanog opadanja.

Objavljeno

|

Kako sezonsko opadanje kose utječe na ciklus rasta kose i što ga uzrokuje? Koje su namirnice ključne za smanjenje sezonskog opadanja kose i kako one pomažu u njezinom oporavku? Koje su najbolje metode njege kose tijekom sezonskog opadanja i kako pravilna prehrana može utjecati na rast kose?
ilustracija: S. Bura/dl

Sezonsko opadanje kose prirodan je proces koji se javlja kod mnogih ljudi, obično u prijelaznim razdobljima poput proljeća i jeseni. To je posljedica promjena u klimatskim uvjetima, ali i u biološkim ciklusima rasta kose.

Iako može biti zabrinjavajuće vidjeti veći broj vlasi na češlju ili na jastuku, sezonsko opadanje kose obično je privremeno i nije znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Uz pravilnu njegu i prehranu, kosa se obično vraća u svoj uobičajeni ritam rasta. Zato vam donosimo popis namirnica koje biste trebali obavezno konzumirati kako biste manjili gubitak kose i pomogli joj da se što prije oporavi.

Jaja

Jeste li znali da se folikuli kose većinom sastoje od proteina? Ne čudi stoga što su istraživanja pokazala jasnu povezanost između gubitka kose i prehrane siromašne proteinima. Kada tijelo ne apsorbira dovoljno proteina, folikuli kose mogu se dovesti u fazu mirovanja. Tada će proteini, koji su prvotno bili namijenjeni za rast kose, biti preusmjereni i iskorišteni za obnovu tijela i organa.

Oglas

Adekvatan unos proteina pomaže u prevenciji gubitka kose, a dobra vijest je da ga ih je iznimno lako uključiti u prehranu! Jaja sadrže velike količine proteina i biotina, a koji potiče potiče proizvodnju keratina, koji je također protein i tvori osnovnu strukturu kose. Jedno srednje jaje izvrstan je izvor selena, cinka i drugih hranjiva također bitnih za rast kose. Također, prema istraživanjima, peptidi iz žumanjka mogu pomoći u poticanju rasta kose.

Piletina

Piletina ili meso peradi još su jedan bogat izvor proteina, vitamina i minerala koji podržavaju rast kose. Zbog nedostatka selena kosa može čak promijeniti boju, no to se stanje lako liječi kvalitetnom prehranom i dodacima prehrani. Upravo piletina sadrži visoke količine selena koji se ugrađuje u takozvane selenoproteine, pomaže rastu bujnije kose i u borbi protiv njenog ispadanja. Selen također aktivira enzim ključan za proizvodnju vitamina C te ima nezamjenjivu ulogu u proizvodnji hormona štitnjače.

Riba

Osobito masne ribe poput lososa, tune, pastrve ili srdela bogate su omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u rastu kose. Južnokorejski istraživači promatrali su uzorke folikula dlake laboratorijskih miševa. Kod grupe koju su hranili ribljim uljem zabilježen je značajan porast duljine dlačica koje su bile 175,1 posto dulje u usporedbi s kontrolnom skupinom. Jedite i haringu, skušu, bakalar, tunu.

Nemasno meso

Nemasno meso, poput piletine i puretine, ali i primjerice janjetine, prirodno sadrži visoke količine željeza. Poput proteina, i željezo je ključno za zdravlje i rast kose jer tijelu omogućuje proizvodnju hemoglobina, proteina koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama. Hemoglobin isporučuje kisik mnogim stanicama u tijelu, uključujući one koje pomažu u rastu i jačanju kose. Nedostatak željeza povezan je s nekoliko stanja gubitka kose, poput alopecije areate, a ubrzava i genetski predisponiranu mušku ćelavost.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su izvrstan izvor selena, biotina i vitamina B7 koji su poznati po tome što hidriraju kosu i vlasište. Vitamin B7 i E održavaju folikule i vlasi čvrstima, sprječavajući nastanak ispucalih vrhova. Osim što je poželjno da orašaste plodove redovito konzumirate, na vlasište možete izravno nanijeti ulje od oraha.

Orašasti plodovi mogu također pomoći kod suhe kose, za što su zaslužne omega-3 masne kiseline koje mogu potaknuti prirodnu proizvodnju sebuma na vlasištu. Ističemo osobito bademe koji su prepuni hranjivih sastojaka važnih za zdravlje kose. Porcija od oko 30 grama može vam pomoći da zadovoljite svoje dnevne potrebe za vitaminom E. Poput ulja oraha, ulje slatkog badema također možete nanijeti na vlasište.

Sjemenke

Sjemenke suncokreta, posebno one koje sadrže beta-sitosterol, mogu pomoći u sprečavanju gubitka kose. Beta-sitosterol može inhibirati proizvodnju DHT (dihidrotestosterona), hormona koji je jedan od glavnih uzroka gubitka kose kod muškaraca. Ostale sjemenke, poput lanenih i chia sjemenki, također su bogate omega-3 masnim kiselinama koje se često koriste kao tretmani protiv alopecije areate.

Špinat

Nutricionisti uvijek potiču uključivanje što više povrća u prehranu, a ono zeleno lisnato ključno je za rast kose. Špinat je bogat kalcijem, magnezijem, željezom, folnom kiselinom, fosforom i drugim vitaminima i osobito pomaže u borbi protiv gubitka kose kod žena. Špinat također sadrži visoke razine željeza, što pomaže u proizvodnji hemoglobina koji poboljšava opskrbu kisikom različitih dijelova tijela, uključujući stanica kose.

Osobe koje pate od raznih stanja zbog kojih gube kosu, uključujući žene u perimenopauzi, često pokazuju niske razine feritina. Feritin je protein koji pohranjuje i oslobađa željezo u tijelu i stoga konzumiranje špinata i drugog zelenog lisnatog povrća može ublažiti simptome povezane s gubitkom kose.

Mrkva

Mrkva je bogata beta-karotenom, važnim antioksidansom koji pomaže ojačati vlakna kose potičući regeneraciju stanica. Također održava i priprema vlasište i folikule kose za bolju hidrataciju i sjaj.

Kelj

Nedostatak vitamina C često se povezuje s problemima s kosom, poput njezine suhoće i lomljivosti. Stoga liječnici često pacijentima s nedostatkom ovog vitamina savjetuju da konzumiraju kelj i drugo zeleno lisnato povrće kako bi poboljšali zdravlje kose. Kelj je bogat vitaminom C koji pomaže u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Osim toga, vitamin C u kelju potiče proizvodnju kolagena, prirodnog proteina u tijelu koji igra ključnu ulogu u izgradnji i obnovi mišića, tetiva, ligamenata, kose i kože.

Avokado

Popularan sastojak salata i smoothieja, avokado je bogat vitaminima, mineralima i zdravim mastima. Mononezasićene masti u avokadu pridonose zdravom vlasištu, osiguravajući hranjivo okruženje za rast folikula kose. Štoviše, avokado je prepun vitamina E koji može pomoći u zdravlja kose i borbi protiv oksidativnog stresa koji može dovesti do oštećenja kose.

Grah

Mahunarke, poput graha, izvrstan su biljni izvor proteina, željeza i drugih hranjivih tvari za poticanje rasta kose. Grah je iznimno bogat topivim vlaknima, koja mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i pridonijeti apsorpciji željeza. Ovaj je sastojak važan za zdravlje kose jer je željezo ključno u dopremanju kisika do folikula dlake, osiguravanju optimalnog rasta i sprječavanju opadanja kose.

Slatki krumpir

Slatki krumpir je ukusan i nudi brojne dobrobiti za zdravlje kose jer obiluje beta-karotenom, koji tijelo potom pretvara u vitamin A. Ova esencijalna hranjiva tvar pomaže u proizvodnji sebuma, održava kosu hidratiziranom i sprječava suhoću i svrbež vlasišta. Osim toga, vitamin A može pomoći u borbi protiv stanjivanja kose i na rast poticati deblje, jače vlasi.

Grčki jogurt

Grčki jogurt bogat je proteinima koja mogu pomoći u borbi protiv gubitka kose i na rast potaknuti jaku, zdravu kosu. Izvrstan je izvor vitamina B5 (pantotenske kiseline), poznatog po održavanju zdrave kose i sprječavanju njezina stanjivanja. Nadalje, probiotici u grčkom jogurtu mogu poboljšati zdravlje crijeva, neizravno pridonoseći boljoj apsorpciji hranjivih tvari i cjelokupnom zdravlju kose.

Paprike babure

Paprike babure, posebno crvene sorte, fantastičan su izvor vitamina C koji ima ključnu ulogu u proizvodnji kolagena. Kolagen je neophodan za jačanje kose i sprječavanje njezina lomljenja. Štoviše, vitamin C pomaže u apsorpciji željeza, osiguravajući da folikuli dobiju hranjive tvari potrebne za optimalan rast kose. Uključivanje paprike u vašu prehranu može vam pomoći da održite živu i zdravu kosu dok se učinkovito borite protiv gubitka kose.

Losos

Losos, vrsta masne ribe, bogata je omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalu i potiču zdrav rast kose. Studija objavljena u Journal of Cosmetic Dermatology otkrila je da dodaci prehrani s omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i drugim hranjivim tvarima značajno poboljšava gustoću i snagu kose. Losos je bogat esencijalnim masnim kiselinama koje podržavaju zdravlje kose i mogu usporiti njezino opadanje.

Soja

Soja je izvrstan izvor biljnih proteina i sadrži izoflavone koji mogu pomoći u smanjenju razine hormona DHT (dihidrotestosteron) u tijelu. DHT nije nužno loš hormon, ali njegova visoka razina ili prekomjerna aktivnost mogu dovesti do određenih problema, uključujući gubitak kose odnosno ćelavost. Studija objavljena u časopisu Biological and Pharmaceutical Bulletin otkrila je da izoflavoni soje mogu inhibirati proizvodnju DHT-a, što može usporiti gubitak kose povezan s ćelavošću.

Borovnice

Borovnice su bogate vitaminom C i polifenolima koji mogu pomoći u borbi protiv upale vlasišta. Studija objavljena u publikaciji International Journal of Molecular Sciences otkrila je da ekstrakt borovnice ima protuupalna svojstva čime možete podržati i zdravlje kose i vlasišta.

Kurkuma i đumbir

Kurkuma, popularan začin poznat po svojoj živoj žutoj boji, sadrži aktivni spoj zvan kurkumin, koji dokazano ima snažna protuupalna svojstava. Đumbir je još jedan začin poznat po brojnim zdravstvenim prednostima i protuupalnim svojstvima. U studiji objavljenoj u časopisu Nutrients, istraživači su otkrili da đumbir i njegovi aktivni spojevi, poput gingerola, imaju veliku snagu suzbiti upale. Neka đumbir bude dio vaše prehrane, čak i u obliku dodatka prehrani, jer može pomoći u upravljanju upalom vlasišta i stvoriti zdravije okruženje za rast kose.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.