Prati nas

Mozaik

Dobre navike

15 savjeta za starije od 50: Kako izgledati mladoliko i njegovano

Podržavamo misao da bore nisu nešto čega se trebamo sramiti, jer one svjedoče o bogatom životnom iskustvu koje nosimo sa sobom. To znači da trebamo prigrliti starenje, ali ne i zanemariti sebe ili dopustiti da izgledamo starije nego što jesmo. U nastavku pročitajte 15 savjeta za njegovan izgled nakon 50.

Objavljeno

|

Kako izgledati mlađe?
ilustracija: S. Bura/mj

Iako ne možemo zaustaviti vrijeme, možemo brinuti o sebi i osjećati se dobro u vlastitoj koži u svakom razdoblju života. Oko 50. godine života ženama se preporučuje malo drugačija njega od dotadašnje, uz više sna i ciljanih vježbi kako bi malčice usporile proces starenja i u svojim godinama izgledale najbolje što mogu. Savjete donosi LiveYourTruth , a odnose se na prehranu, spavanje, njegu kože i kose te šminkanje.

Uokvirite lice

Trendovi u oblikovanju obrva se mijenjaju i jasno je da su žene čupkanjem opsjednute iz valjanog razloga; obrve doista igraju veliku ulogu izgledu lica. Ako su pravilno oblikovane, izgledat ćete njegovano i mlađe. Održavajte ih uredno počupanima i ne zasljepljujte se isključivo trendovima već ih oblikujte na način kako pristaje vašem licu.

Smanjite unos šećera

Najbolje bi bilo, ako ikako možete, iz prehrane potpuno izbaciti šećer! Šećer je upalna namirnica koja će ubrzati znakove starenja na vašem licu. Osim toga, može uzrokovati upalne promjene u mozgu koji otežavaju koncentraciju i pamćenje.

Oglas

Ako je za vas izbacivanje šećera neizvedivo, preporučuje se zamijeniti ga drugim prirodnim, primjerice stevijom i monk fruitom, a šećer ćete dobiti i ako jedete slatko voće. To će zadovoljiti vašu potrebu za slatkim i pomoći vam da se okrenete zdravijim navikama!

Dovoljno spavajte

Neka kvalitetan san postane vaš prioritet. San je ključan u usporavanja procesa starenja! Mnoge žene pokušavaju iskoristiti kasne noćne sate kako bi dovršile nagomilane obveze ili dobile malo vremena za sebe. Razumijemo to u potpunosti.

No, vašem tijelu je potreban adekvatan odmor jer se tada stanice obnavljaju, a upale u tijelu smanjuju. Ako nastavite s adrenalinom i nakon što vam tijelo pošalje signal da želi odmoriti, nastavit ćete proizvoditi hormone stresa umjesto da tijelu omogućite da se smiri.

Počnite malim koracima i odlazite na spavanje 15 minuta ranije tijekom prvog tjedna, a zatim još 15 sljedećeg tjedna. Pomoći će vam ako prije spavanja smanjite vrijeme ispred ekrana kako bi vaš mozak počeo proizvoditi melatonin, tako ćete brže zaspati i kvalitetnije spavati. A više sna osjećat ćete se i izgledati energičnije i sretnije.

Izbjegavajte jake kemikalije

Uključuje to pesticide u hrani, ali i industrijska otapala poput boja i lakova. Čak i sredstva za čišćenje kućanstva sadrže jake kemikalije koje mogu preopteretiti vaš organizam. Kad tijelo pokušava obraditi kemikalije iz okoliša može doći do kronične upale koja troši stanice.

Prelazak na proizvode koji se temelje na prirodnim sastojcima olakšati će detoksifikacijski sustav stanica i usporiti proces starenja. Ovo se odnosi na sve aspekte vašeg života, od vrtlarstva i kućanskih poslova do njege kose i kože.

Jedite više grožđa

Da, grožđa! Sorbitol, koji grožđu, bobičastom voću, šljivama i kruškama daje slatkoću, ovlaživač je i koži pomaže apsorbirati i zadržati vlagu. To je prirodan tretman za suhu kožu i može vam uvelike pomoći.  

Brinite o licu

Na licu se najprije pojavljuju znakovi starenja. Ako do sada kožu lica niste posebno njegovali, počnite. Najvažnije je nanijeti hidratantnu kremu s retinolom (vitamin A), poput seruma za oporavak bora. Ne propuštajte nanijeti ni visokokvalitetnu kremu za zatezanje kože vrata. Budite oprezni u korištenju krema za sunčanje, kupujte što je moguće prirodnije i izbjegavajte biti vani kad je sunce najjače.

Promijenite proizvode za lice

Odbacite agresivne proizvode za čišćenje lica i zamijenite ih nježnijima. Također, preskočite tonike koji sadrže alkohol jer će isušiti kožu i ubrzati pojavu bora. Zapamtite da kožu treba hidratizirati danju i noću i da je neprocjenjivo važno dva puta dnevno nanijeti hidratantnu kremu.

Pazite na kosu

S godinama kosa postaje rjeđa pa razmislite o frizurama i proizvodima koji joj daju volumen. Redovito koristite dubinske regeneratore kako biste nahranili i stimulirali zdravi rast kose. Postoje sjajne opcije za mladolik izgled, a odnose se na frizuru. Kraća kosa posebno dobro izgleda na ženama starijim od 60 godina. Možete se poigrati i nekom odvažnijom bojom kose.

Brinite o zubima i često se smijte

Osmijeh vas trenutačno čini mlađima. Zdravi, bijeli zubi su privlačni i mogu povećati vaše samopouzdanje.

Brinite o rukama

Koža na rukama je nježna i važno je pružiti joj malo pozornosti. Ruke su, zbog izloženosti suncu i stalne upotrebe, veliki pokazatelj godina. Redovito koristite kremu za ruke, a poželjan je i piling s limunom i solju. Kad idete van, ne zaboravite i na ruke nanijeti kremu za sunčanje!

Unosite vitamin K i likopen

Ne zaboravite na prehranu, osobito na vitamin K koji se nalazi u kelju i drugom zelenom povrću poput špinata, blitve, peršina, zelene salate i prokulica. Vitamin K pomaže zgrušavanju krvi, smanjujući modrice i strije, što garantira mlađi izgled kože.

Likopen se pak nalazi u rajčicama i drugom crvenom voću i povrću (ali zanimljivo je da ga nema u trešnjama i jagodama). Koži pruža snažnu antioksidativnu zaštitu od UV zraka, a istraživanja pokazuju i da može smanjiti štetu od sunca.

Jedite masnu ribu

Divlji losos sjajan je primjer masne ribe bogate spojem koji poboljšava tonus mišića i čest je sastojak skupih krema za zrelu kožu. Konzumiranje bilo koje masne ribe dvaput tjedno bit će od koristi. Osim toga, masna riba je izvrsna za zdravlje mozga!

Vježbajte najmanje 4 puta tjedno

Vježbanjem najmanje četiri dana u tjednu spriječit ćete gubitak tonusa mišića i bolje ćete spavati. Kombinirajte kardiovaskularne vježbe za srce i pluća, vježbe otpora za jake mišiće, istezanje za fleksibilnost i vježbe ravnoteže za koordinaciju.

Trening s utezima izvrsna je opcija za zdravlje kostiju i borbu protiv osteoporoze, a uz to ćete se osjećati snažno i samouvjereno pokazivati napete mišiće.

Igrajte se sa šminkom

Make up vam omogućuje da istaknete ono najljepše, svoje oči! Izbjegavajte sjenila sa šljokicama ili metalik sjajem jer mogu naglasiti fine linije oko očiju. Odaberite kremaste teksture ili potpuno mat izgled. Oči nisu jedino što možete istaknuti, važan je i dobar puder za zrelu kožu, od pomoć kojeg će vam koža blistati.

Otkrijte svoju pravu prirodu

Umjesto da tražite brza izvanjska rješenja, zašto ne biste počeli iznutra? Kada živite onako kako to odgovara vašoj osobnosti, zračite mladenačkom energijom iznutra prema van. Upoznajte sebe, ugađajte si, volite se, budite odvažni. Zadovoljni ljudi nikad se ne osjećaju starima.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.