Vrt

Žute lubenice sve su traženije. Po čemu su posebne?

Okus im je sličan standardnim crvenim sortama. Imaju isto sočno meso, ali oni koji su ih kušali kažu da su slađe i nešto aromatičnije. Neki čak uspoređuju slatkoću žute lubenice s potpuno zrelim marelicama.

Objavljeno

|

Crvene, sočne i slatke lubenice pravi su osvježavajući ljetni klasik, no ovoga ljeta brojna obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva u Hrvatskoj kupcima nude žute lubenice. Prema nekim izvorima poljoprivredne arheologije, žuta lubenica je uzgajana prije crvene pa se novi trend može smatrati svojevrsnim povratkom korijenima, tisućama godinama unatrag.

Baš kao i crvene lubenice, žute sorte su sočne i osvježavajuće, ali često i slađe, s blagim okusom meda, tvrde proizvođači. No što ih još razlikuje od crvenih rođakinja?

Zašto su žute?

Brojne sorte žute lubenice manje su i okruglaste u usporedbi s crvenim lubenicama, iako neke imaju klasičan veliki, duguljasti oblik. Što se same boje tiče, i crvene lubenice imaju žuti pigment karoten. No žute sorte ne razvijaju crveni pigment likopen koji bi inače nadjačao žutilo karotena. Likopen pronalazimo i u rajčicama te se smatra poprilično zdravim pigmentom, baš kao i karoten koji nalazimo u mrkvi.

Je li jednako zdrava kao i crvena?

Jest. Kao i sve lubenice, žuta lubenica je dobar izvor A i C vitamina, sadrži i nešto kalija te je uglavnom sastavljena od vode, što je čini sjajnom za hidrataciju.

Je li žuta ukusnija od crvene lubenice?

Okus žutih sorti je sličan standardnim crvenim sortama. Imaju isto sočno meso, ali oni koji su ih kušali kažu da su slađe i nešto aromatičnije. Neki čak uspoređuju slatkoću žute lubenice s potpuno zrelim marelicama.

Koje su najbolje sorte žute lubenice?

Na tržnicama možete pronaći nekoliko različitih sorti žute lubenice. Poželite li sami uzgojiti vlastite žute lubenice, nećete pogriješiti s niti jednom navedenom od ovih šest sorti.

  • Yellow Doll je mala hibridna sorta koja daje plodove težine od 1,5 do 2,7 kilograma. Sjemenke su male, a okus je sličan crvenoj lubenici.
  • Yellow Crimson vrlo je slična popularnoj crvenoj Crimson Sweet, ali je puno slađa i ima izraženiji okus meda.
  • Buttercup Yellow Melon je hibridna žuta lubenica i jedna je od najslađih sorti bez sjemenki.
  • Yellow Flesh Black Diamond ima debelu, tamnozelenu, gotovo crnu koru. Njezin okus manje je sladak od ostalih sorti žute lubenice i bliži je crvenoj lubenici.
  • Lemon Krush je hibridna žuta lubenica s hrskavim mesom.
  • Mountain Sweet Yellow daje klasične duguljaste plodove. Plodovi su veliki, često teži od 11 kilograma.

Kako uzgojiti lubenice i imati bogat urod u vlastitom vrtu, pročitajte na ovoj poveznici.

Exit mobile version