Prati nas

Ljubav

Uvijek ima nade

Životni porazi: Nisam Jennifer Lopez, ne znam dalje nakon četvrtog razvoda

Ovih dana svijet obilazi vijest da se glumica i pjevačica Jennifer Lopez (55), i glumac Ben Affleck (52) razvode. Njemu je ovo drugi propali brak, a njoj već četvrti. Još uvijek, izjavljuje ona, vjeruje u ljubav. Ne bi nas čudilo da se još koji put službeno veže. 

Objavljeno

|

Otkrijte kako Jennifer Lopez, unatoč razočaranjima u četiri braka, ostaje čvrsto na zemlji i pozitivna. Naučite iz iskustava poznatih poput Tine Turner i savjeta koji pomažu u ponovnom pronalaženju ljubavi prema sebi i životu. Pronađite način da se nosite s razvodom uz psihološku podršku i ljubav prema sebi.
ilustracija: S. Bura/mj

Što glazbenici Jennifer Lopez (55) pomaže ostati čvrsto na zemlji, razočaranju u četiri braka unatoč? To, što nije razočarana u sebe! Kako često naglašava u intervjuima, stavila je sebe na prvo mjesto, voli se, poštuje i vjeruje u sebe. To joj, kad prođe brodolom, pomaže da ostane pozitivna i optimistična prema životu uopće, pa tako i ljubavnom.

Preduboke rane

No, ne mogu se svi nakon razvoda sami podići s dna. Primjer je toga pjevačica Tina Turner, koja je za života priznala da joj nikakav životni optimizam nije mogao pomoći nakon razvoda od Ikea Turnera. U memoarima “Moja ljubavna priča” otkrila je da ju je toliko tukao da joj se na nastupima krv slijevala niz grlo. Uspjela se razvesti, ali se nije sama uspjela izboriti s duševnim ranama. 

Psihološka podrška i terapija igrale su značajnu ulogu u njezinom oporavku jer je bila slomljena i fizički i emocionalno. Otvoreno je govorila o utjecaju zlostavljanja koje je trpjela tijekom braka i kako je to utjecalo na njezino mentalno zdravlje. Nakon što je napustila Ikea 1976. godine, borila se s teškom depresijom i osjećajem bezvrijednosti. Psihoterapija, zajedno s njezinom snažnom budističkom vjerom, pomogla joj je da ponovno stekne osjećaj vlastite vrijednosti i obnovi svoj život.

Oglas

Tina je često isticala da joj je praksa pjevanja mantri i duhovnost bila ključna za proces ozdravljenja, uz profesionalnu terapiju. Da nije tragala za pomoći, teško bi nastavila sa životom i dala priliku drugom, sretnom braku. Sa 16 godina mlađim njemačkim glazbenim producentom Erwinom Bachom u vezu je ušla u osamdesetima, godinama nakon razvoda. Erwin ju je volio toliko da joj je 2017. donirao bubreg, nakon što je otkriveno da pjevačica boluje od zatajenja bubrega. Preminula je lani, okružena ljubavlju, u 83. godini života.

Dajte životu novu priliku

I obične smrtnike pogađa razvod, bio prvi, drugi, treći, četvrti. Naši nas čitatelji i čitateljice nerijetko pitaju kako si pomoći – nekima trebaju samo lijepe riječi i iskrena podrška, drugi su, poput Tine Turner, na takvom psihofizičkom dnu da ne vide nikakav izlaz. Oni trebaju stručniju pomoć, počevši od psihoterapeuta.

Na promišljanje o ovoj temi navela nas je naša čitateljica Monika. U pismu nam je iskreno napisala da ima 66 godina i podnijela je papire za (četvrti) razvod, ali je od straha za budućnost dobila živčani slom

“Kao i svaka žena sanjala sam princa na bijelom konju, brak, djecu i kućicu u ljubavi, dok nas smrt ne rastavi. Nije išlo. Svaki put do sada, a prvi put sam se razvela s 27 godina, sama sam se izborila s očajem, strahom i osjećajem bezvrijednosti. Sada sam u godinama kad se osjećam starom. Nisam ja Jennifer Lopez, da mogu uzdignuti glavu i reći da još vjerujem u ljubav. Izgubljena sam, ubija me samoća jer sam se vratila u prazan roditeljski dom na selu. Nikad mi je nije bilo tako i ne znam kako si pomoći”, njezin je vapaj.

Svima koji prolaze kroz razvod i osjećaju da su izgubili vjeru u ljubav, želimo reći da je važno da znaju da nisu sami i da postoji put naprijed. Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da se ponovno povežete sa sobom i idejom ljubavi:

Dopustite si osjetiti sve emocije

Razvod je težak i sasvim je normalno osjećati tugu, bijes, zbunjenost ili čak olakšanje. Ne potiskujte te osjećaje, neka isplivaju kako biste ih obradili na svoj način.

Izrazite svoje misli i osjećaje

Pišite dnevnik, slikajte, razgovarajte s prijateljem ili psihoterapeutoM. Kako bilo, pronađite način da iz sebe izbacite sve što vas tišti. Izražavanje emocija je ključni korak ka iscjeljenju.

Fokusirajte se na ljubav prema sebi

Ovo je vrijeme kad se trebate posvetite sebi. Bavite se stvarima koje volite, vodite brigu o svom tijelu i umu, i budite nježni prema sebi. Mali rituali mogu vam pomoći da se ponovno osjećate povezani sa sobom.

Okružite se ljudima koji vas podržavaju

ne morate sami prolaziti kroz razvod. Obratite se prijateljima, obitelji ili psihoterapeutu. Razgovor s nekim tko razumije kroz što prolazite može biti od neprocjenjive pomoći.

Prepoznajte ljubav u različitim oblicima

Ljubav nije samo romantična veza. Ljubav prema prijateljima, obitelji, prirodi, hobijima, sve su to važne vrste ljubavi. Prisjećajući se tih veza, možete početi ponovno vjerovati u ljubav, čak i ako ona trenutno ne izgleda onako kako ste očekivali.

Prihvatite proces tugovanja kao dio iscjeljenja

Prirodno je tugovati zbog gubitka. Dopustite sebi vrijeme i prostor za tugu. Nemojte žuriti kroz taj proces—vrijeme je vaš saveznik.

Gledajte prema budućnosti s realnim očekivanjima

Možda se sada čini teško, ali vaši osjećaji će se s vremenom promijeniti. Nemojte se prisiljavati odmah tražiti novu ljubav; fokusirajte se na to da se prvo iznova zaljubite u vlastiti život.

Budite strpljivi sa sobom

Iscjeljenje nije linearno. Bit će dana kada ćete se osjećati bolje i dana kada će se bol vratiti. Sve je to dio procesa. Napredujte svojim tempom.

Zapamtite, proces oporavka zahtijeva vrijeme, ali s vremenom ćete pronaći novu snagu i možda čak ponovno otkriti ljubav u obliku koji vam donosi mir i sreću.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.