Vijesti

Vlada otvara temu 13. mirovine, ovo je tražio Sindikat umirovljenika Hrvatske

13. mirovina bi trebala ukinuti diskriminaciju onih koji su radili duže i uplaćivali više doprinose. Također, povlači jasnu granicu između socijale i mirovinskog sustava.

Objavljeno

|

“Želimo da to bude što bolje osmišljeno, da bude što primjerenije”, kazao je državni tajnik u Ministarstvu mirovinskog sustava Ivan Viduš (HDZ) za RTL, govoreći o 13. mirovini ili trajnom dodatku, a koji bise krajem ove godine trebao naći u zakonodavnoj proceduri.

“Nećemo ništa napraviti preko noći i cijelo vrijeme smo u razgovoru, prije svega kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike”, objasnio je državni tajnik.

Najagilniji dio Nacionalnog vijeća jest Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) koji je još u ožujku objavio da očekuje 13. mirovinu, a zahtjev je ugradio u peticiju “Veće mirovine odmah” I to u postotku od osobne mirovine, koja bi u ovoj godini iznosila barem 25 posto i rasla svake sljedeće godine, ili u vrijednosti jednog AVM-a po godini staža.

Ta godišnja naknada trebala bi zamijeniti isplatu dotadašnjih šest dodataka na mirovine, koje su bili diskriminatorne prema onima koji su duže radili i uplaćivali više doprinose, pa su u slučaju da su imali mirovinu iznad postavljenog cenzusa ostajali redovito bez dodatka, objavio je SUH.

“Iako Sindikat umirovljenika nije protiv financijskog pomaganja umirovljenika, treba jasno razdvojiti socijalu od mirovinskog sustava, te smo svakako protiv da Vlada po vlastitom nahođenju, bez zakonskog okvira, isplaćuje dodatke samo nekima, a ne želi sustavno riješiti problem siromaštva umirovljenika koji žive prosječno s 500 eura mjesečnih prihoda”, poručili su tada iz SUH-a.

Exit mobile version