Prati nas

Vijesti

Afganistan

Vjerski fanatici su i službeno ženama zabranili govoriti, gdje je kraj terora?

Ne smiju pokazati lice, hodati gradom bez pratnje muškarca iz obiteljskog kruga, koristiti parfeme. Sada se više ne smiju ni čuti u javnosti. To je život žena u Afganistanu.

Objavljeno

|

Fotografija žene u nikabu, koja simbolizira tradicionalnu islamsku odjeću za pokrivanje tijela i lica. Nikab, kao dio islamske kulture, često izaziva rasprave o slobodi, identitetu i ženskim pravima u različitim društvima.
ilustracija: S. Bura

Talibanska vlast u Afganistanu zabranila je ženske glasove i nepokrivena lica u javnosti. Vrhovni vođa Hibatullah Akhundzade odobrio je novi Zakon o porocima i ćudoređu. Podsjetimo, talibani su uspostavili Ministarstvo za promicanje ćudoređa i sprječavanje poroka nakon što su preuzeli vlast 2021. godine.

Zakon o porocima i ćudoređu pokriva detalje svakodnevnog života poput javnog prijevoza, glazbe, brijanja i proslava. Dokument je to od 114 stranica i 35 članaka te predstavlja dodatno oduzimanje prava ženama i djevojčicama koje su u ovoj zemlji svedene na razinu muškarčeva vlasništva.

Inshallah, uvjeravamo vas da će ovaj islamski zakon biti od velike pomoći u promicanju vrline i uklanjanju poroka”, rekao je glasnogovornik ministarstva, Maulvi Abdul Ghafar Farooq. Zakoni ovlašćuju Ministarstvo za provođenje kazni kao što su upozorenja ili uhićenja, ako njegovi “čuvari čednosti i morala” posumnjaju da su se građani ogriješili o stroge vjerske zakone.

Oglas

Članak 13. kaže da je obavezno ženama u javnosti pokrivati tijelo te da je prekrivanje lica neophodno kako bi se izbjegla iskušenja i poticanje drugih na grijeh. Odjeća ne smije biti tanka, uska ili kratka.

Muslimanke moraju pokriti sebe pred muškarcima i ženama koji nisu muslimanske vjeroispovijesti kako bi izbjegle kvarnost, navodi Zakon. Ženski glas se smatra intimnim i stoga ga ne bi trebalo čuti dok pjeva, recitira poeziju ili čita naglas u javnosti. Isti članak zabranjuje ženama da gledaju muškarce s kojima nisu u krvnom srodstvu ili braku i obrnuto.

Članak 17. zabranjuje objavljivanje slika živih bića, što prijeti već ionako krhkoj afganistanskoj medijskoj sceni. Članak 19. zabranjuje puštanje glazbe, prijevoz žena bez pratnje muškaraca te miješanje muškaraca i žena koji nisu u srodstvu. Zakon također obvezuje putnike i vozače da obavljaju molitve u određeno vrijeme. Prema objavi na web stranici Ministarstva, promicanje ćudoređa uključuje molitvu, poticanje žena da nose nikab i pozivanje ljudi da se pridržavaju pet stupova islama.

Prošlog mjeseca, izvješće Ujedinjenih naroda navelo je da Ministarstvo doprinosi klimi straha i zastrašivanja kroz ukaze i metode koje koristi za njihovu provedbu. U izvješću se navodi da se uloga Ministarstva širi na druga područja javnog života, uključujući nadzor nad medijima.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.