Prati nas

Zdravlje

Živjeti aktivno

Vitalni u starosti: Sa 70 godina se točno vidi tko je kako živio

Kako godine prolaze, tjelesne aktivnosti koje su im nekada bile svakodnevica, starijim osobama često postanu nepremostiv izazov. Iako se preporučuje zadržati aktivan način života, važno je prilagoditi intenzitet vježbanja kako bi se izbjegle povrede i preopterećenja.

Objavljeno

|

Tjelovježba u starosti.
foto: Francisco Javier Martinez Navio /Scopio

Smanjenje aktivnosti, kao što je prestanak skijanja ili vožnje bicikla, ne znači odustajanje od vježbanja, već prilagođavanje novim mogućnostima tijela. Temu o tome načeli smo s gospodinom Jerkom (83) iz Zagreba, razgovarajući s njim u šetnji nasipom uz rijeku Savu od Savice do Jaruna, i natrag.

“Trudim se ostati aktivan jer je sport nešto čemu sam cijelog života davao prioritet . Čak mi je to bilo ispred djece, a imao sam ih petero. Reći ću vam i zašto. U jednom sam životnom razdoblju dobio teži gastritis, imao sam napadaje panike, bio sam na rubu depresije. Nije bilo osobe, od doktorice, moje majke i supruge, preko šefa na poslu do prijatelja među kojima je i jedan psiholog, koji mi nisu rekli da se moram početi baviti fizičkom aktivnošću da se oslobodim stresa koji me vodi u bolest. Kupio sam bicikl.”

“Nužda me natjerala, ali sam poslije toliko zavolio bicikl da sam se učlanio u klub u kojem sam bio aktivan do prije nekoliko godina. Još uvijek odlazim i u park u kojem su sprave za vježbanje, mogu napraviti više zgibova nego neki mladi dečki koje sretnem.”

Oglas

Razinu aktivnosti je, priznaje, s godinama ipak smanjio. “To je neminovno. Još bicikliram, ali ne više po Gorskom kotaru, čak ne idem ni na Sljeme, a kamoli na dionice od 100 kilometara, kao nekad. Sada češće odlazim u lagane, ali duge šetnje. Ne vozim više ni automobil na jako duge relacije, a nekad sam vozio od Zagreba do Portugala. Nabavio sam i laganije utege za jutarnje vježbe.”

Kad vidi ljude svojih godina, kaže, uviđa da mnogi još jedva hodaju, dok bi on mogao i malo potrčati. “To je ta razlika koja se vidi u ovim godinama, negdje brzo iza 70. se to već pokaže. Ili si vježbao i još se trudiš koliko god možeš, ili si sjedio pa se još jedva ustaneš sa stolca, ili kauča, kao moj prijatelj koji je pet godina mlađi. Vježbajte, ljudi, i radite sve što možete, jer nikad nije prerano i nikad nije prekasno”, poruka je gospodina Jerka.

“Zbogom skijanju”

Na temu smanjenja fizičkih aktivnosti pisao je i 72-godišnji sudionik rasprave na Quori, platformi za razmjenu iskustava i znanja. “Nedavno sam počeo primjećivati da moje tijelo usporava i više ne mogu raditi sve što sam još ne tako davno mogao. Iako sam načelno zdrav i trudim se biti aktivan, moja fizička sprema jednostavno više nije na istoj razini. Nekih sam se omiljenih aktivnosti morao i odreći, primjerice zima iza nas bila je prva tijekom koje nisam išao na skijanje. Osjećam da to više nije sport mene, ma koliko želio.”

Zauvijek se, otkriva, oprašta i s tenisom. “Moja koljena više ne mogu izdržati sat tenisa, a ni zamah mi nije kao nekad. I od toga polako odustajem. Kad vam kažem da sam se bavio i brdskim trekingom te da ni ta aktivnost više nije izdrživa za mene, shvatit ćete da čovjek u godinama mora polako smanjivati ukupnu fizičku aktivnost i da mu tijelo samo kaže kada je dosta.”

Nije, naravno, potpuno prestao s tjelesnom aktivnošću. “Još uvijek radim 20 sklekova dnevno. Još sam svaki dan na biciklu, nikad ne uđem u tramvaj ili lokalni autobus”, otkrio je ovaj 72-godišnjak.

Što kaže liječnička struka

Starije osobe generalno ne bi trebale prestati vježbati, ali je važno da prilagode vrstu, intenzitet i trajanje vježbanja svojim fizičkim mogućnostima i zdravstvenom stanju. Međutim, postoje situacije kada bi starija osoba trebala privremeno ili trajno prestati s određenim vrstama fizičkih aktivnosti:

Akutna bolest ili povreda. Ako osoba ima akutnu bolest (poput gripe) ili povredu, treba se odmoriti dok se ne oporavi.

Srčani problemi. Osobe s ozbiljnim srčanim problemima, poput aritmija, angine pektoris, ili nedavnog infarkta, trebale bi vježbati samo pod nadzorom liječnika.

Problemi s disanjem. Teškoće s disanjem, kao što su one uzrokovane teškom astmom ili kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću (KOPB), mogu zahtijevati prilagođavanje ili privremeni prekid vježbanja.

Vrtoglavica ili nesvjestica. Ako starija osoba često osjeća vrtoglavicu, nesvjesticu ili slabost, treba izbjegavati vježbe dok ne posjeti liječnika.

Bol u zglobovima ili mišićima. Ako vježbanje uzrokuje ili pogoršava bol u zglobovima ili mišićima, potrebno je prilagoditi ili zaustaviti vježbanje dok se ne utvrdi uzrok.

Ozbiljni problemi s kostima. Osobe s osteoporozom ili drugim problemima s kostima trebale bi izbjegavati vježbe visokog intenziteta koje bi mogle povećati rizik od fraktura.

U svim slučajevima, ako starija osoba nije sigurna da li bi trebala nastaviti vježbati, najbolje je konzultirati se s liječnikom koji će moći dati personalizirane savjete na temelju zdravstvenog stanja i fizičkih sposobnosti. U kojim aktivnostima uživate?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.