Prati nas

Vijesti

Što kupiti?

Usklađivanje mirovina: To je jedna solidna vegetarijanska košarica

Sindikat umirovljenika Hrvatske nije zadovoljan usklađivanjem mirovina. Kažu, da je Vlada ispoštovala dogovor, rast mirovina bi bio značajno veći.

Objavljeno

|

Umirovljenici zajedno upozoravaju na rastuće siromaštvo među umirovljenicima. Unatoč najavljenom usklađivanju mirovina od oko 5%, stvarnost je da su mirovine u posljednjih 7 godina realno pale u odnosu na plaće. Prosjek mirovina od 500 eura nije ni blizu obećanih 60% prosječne plaće od 1,200 eura iz 2016. HDZ-u se traži ispunjenje obećanja iz programa "Vjerodostojno" kako bi se spriječila daljnja šteta za 750 tisuća umirovljenika.
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenicima će uskoro stići nova usklađena mirovina, u prosjeku 40 eura veća. Ipak, većina si usklađenim mirovinama neće moći sve priuštiti za nedjeljni ručak, javlja Nova TV. “Taj dio me uopće ne zanima, ja imam grožđa i to mi je dosta. Za 38 eura, znaš što – možete tri dana živjeti”, kazao je jedan umirovljenik u anketi.

Nezadovoljni Vladinom računicom povećanja mirovina za 7,46 posto umjesto planiranih gotovo 10 posto iz Sindikata umirovljenika Hrvatske ne skrivaju nezadovoljstvo pa tako Jasna Petrović pita: “Što to znači za džep umirovljenika? 40 eura za one koji imaju sreću da fakat imaju prosječnu mirovinu od 535 eura?”

Takvih je manje od polovice. A kako bi izgledala otprilike jedna košarica na tržnici do 40 eura? Kilogram luka, paprike, zelena salata, tri kilograma krumpira, nešto rajčice, kilogram sezonskog voća, domaće mrkve i tikvica ili patlidžana. Solidna je to košarica ali bez najčešće glavne namirnice – mesa, čija se cijena kreće između devet i 12 eura po kilogramu. “Neka nam daju pošteno kako treba, ispod sto eura nek’ se ne laćaju”, kaže umirovljenik Branko.

Oglas

Iz Sindikata kažu da svatko prvo misli na svoj džep. “Mislim da su bezobzirno, čak i podlo, usred ljeta sebi podigli plaće što će još više umanjiti realnu vrijednost mirovina”, upozorila je Petrović.

S formulom usklađivanja i veće povećanje će pričekati. “Tim zakonom bit će izmijenjen način usklađivanja, neće biti 75:15 već 85:15. Time će (umirovljenici) biti u povoljnijem položaju”, smatra Veselko Gabričević iz HSU-a.

Drugi se zalažu za potpuno novi izračun mirovina – umnožak godina staža i aktualne vrijednosti mirovine. “Za 40 godina radnog staža minimalna mirovina bi bila 880 eura, a sad je između 400 i 500”, kaže Milivoj Špika iz Bloka umirovljenici zajedno. Uz režije, umirovljenicima najviše od mirovine odlazi upravo na hranu.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.