Prati nas

Vijesti

Paket nije došao

Umirovljenik (72) slao novac ‘brazilskoj vojnikinji’, a onda je upao u novu zamku

Kako bi mu dostavili paket 72-godišnjak je u nekoliko navrata na dostavljeni broj računa uplatio više tisuća eura.

Objavljeno

|

nesretni umirovljenik bio je uvjeren da se dopisuje s vojnikinjom iz Brazila.
ilustracija: S. Bura/Mj

Iako slučajeve romantičnih prijevara uglavnom prijavljuju žene, Policijska uprava virovitičko-podravska izvijestila je o slučaju u kojem je u ljubavnu digitalnu mrežu upao 72-godišnji umirovljenik.

Naime, tumirovljenik se nekoliko mjeseci putem Facebooka dopisivao s osobom za koju je smatrao da je državljanka Brazila koja radi kao vojnikinja. Ta ženska osoba ga je zamolila da joj dostavi svoje osobne podatke, što je on i učinio, kako bi mu mogla poslati paket.

Nakon nekog vremena kontaktirala ga je osoba koja mu se predstavila kao djelatnik carine i uvjerila ga da postoji problem s njegovim paketom koji je u procesu dostave. Kako bi mu dostavili paket 72-godišnjak je u nekoliko navrata na dostavljeni broj računa uplatio više tisuća eura.

Oglas

No tu mukama nesretnog umirovljenika nije kraj pa je upao u još jednu internetsku zamku. Informirajući se putem Interneta 72-godišnjak je pokušao pronaći pomoć oko problema s dostavom paketa te je pronašao oglas “Pomažemo osobama koje su prevarili brokeri”.

Na spomenutoj stranici je upisao osobne podatke i kroz neko vrijeme zaprimio poziv od nepoznate osobe koja ga je uvjerila da instalira aplikaciju pomoću koje će ona preko njegovog mobitela njemu pomoći. Kroz neko vrijeme zaprimio je poziv od osobnog bankara kako se njegov račun koristi za sumnjive transakcije. Policija sada provodi kriminalističko istraživanje za kaznena djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka i računalne prijevare počinjene na štetu ovog 72-godišnjaka.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.