Prati nas

Vijesti

Opasnost s Facebooka

Umirovljenicu iz Pule opljačkao mornar s Fejsa, spašavala ga od gusara

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama.

Objavljeno

|

Hrvatska umirovljenica (74) ostala je bez desetaka tisuća eura nakon što je povjerovala prevarantu na internetu. Mornarski šarm i obećanja o paketu s vrijednim stvarima doveli su do financijske prijevare. Policija apelira na oprez pri online komunikaciji i dijeljenju osobnih podataka.
ilustracija: S. Bura/mj

Još je jedna hrvatska umirovljenica darovala srce prevarantu na internetu da bi potom ostala bez značajne svote ezra. Kako je izvijestila Policijska uprava istarska, umirovljenicu (74) s područja Pule putem društvene mreže kontaktirao muškarac s kojim je tijekom dopisivanja uspostavila romantični odnos.

Iskazujući joj ljubav, nepoznati muškarac zadobio je njeno povjerenje te ju je zamolio za pomoć, s obzirom da je trenutno na brodu. Naime, rekao je da će joj poslati paket s vrijednim stvarima kako bi izbjegao probleme s gusarima, no da se za paket treba platiti carina u Indoneziji i Sloveniji.

Tražio je stoga ženu da za troškove carine uplati novac, što je ona i učinila u nekoliko navrata tijekom kolovoza. Time ju je oštetio za nekoliko desetaka tisuća eura, a kada je 74-godišnjakinja shvatila da je prevarena, prijavila je događaj policiji.

Oglas

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta i kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane, pa čak iskazuju i ljubav.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje intimne fotografije ili videozapise. Policija upozorava građane da budu oprezni i da ne dijele s nepoznatim osobama nikakav materijal koji bi ih mogao kompromitirati i koji bi počinitelju mogao poslužiti za ucjenjivanje.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.