Prati nas

Vijesti

Crna kronika

Čazmanka (73) spašavala ‘mornara’ od pirata, ostala je bez pravog bogatstva

Namjera prevaranta je uspostaviti odnos što je prije moguće, stvoriti emocionalnu reakciju kod žrtve i zadobiti njeno povjerenje.

Objavljeno

|

Umirovljenica nasjela na romantičnu prijevaru.
ilustracija: S. Bura/mj

U petak, 2. kolovoza, 73-godišnjakinja iz okolice Čazme prijavila je prijevaru, javila je Policijsko uprava bjelovarko-bilogorska. Naime, prijavila je da je ostala bez 79.980 eura. Po svemu sudeći, nesretna žena postala je žrtva organizirane prijevare.

73-godišnjakinja je novac uplaćivala u više navrata vjerujući da uplaćuje troškove carina i drugih davanja poduzeću za dostavu paketa u kojem joj je svoju imovinu poslao poznanik koji se kao mornar nalazi na brodu koji plovi prema Australiji i kojem prijeti napad pirata. Slijedi daljnje kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja, objavila je policija.

Prijevare putem interneta i društvenih mreža događaju se tako da kriminalac stvori lažni internetski identitet kako bi stekao naklonost i povjerenje žrtve. Prevarant u tom slučaju često koristi iluziju romantične ili bliske veze kako bi manipulirao i/ili pokrao žrtvu. U drugim slučajevima moguće je da glumi prijatelja ili člana obitelji koji je u smrtnoj opasnosti.

Oglas

Kriminalci koji izvode prijevare stručnjaci su u onome što rade i djelovat će iskreno, brižno i uvjerljivo. Prisutni su na većini stranica za upoznavanje i društvenih mreža, a najčešće je riječ o organiziranom kriminalnu čiji izvršitelji sjede na drugom kontinentu.

Namjera prevaranta je uspostaviti odnos što je prije moguće, stvoriti emocionalnu reakciju kod žrtve i zadobiti njeno povjerenje. Kako pokazuju brojni hrvatski primjeri, prevaranti mogu čak predložiti i brak, navesti žrtvu na pomisao da će se uskoro sresti u stvarnom životu – ali to se nikada neće dogoditi. Na kraju će uvijek tražiti novac.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.