Prati nas

Vijesti

Regija

U Srbiji počinje isplata penzija, kolike su u usporedbi s Hrvatskom?

I u Hrvatskoj i u Srbiji, mirovine su neadekvatne. Ipak, razlika je značajna. Usporedili smo prosjeke.

Objavljeno

|

Zašto su umirovljenici sirromašni?
ilustracija: S. Bura/mj

Srbijanski umirovljenici iz kategorije zaposlenih, njih 1,4 milijuna, svoje će mirovine primiti sutra, 10. kolovoza na tekuće račune. Oni koji primaju mirovinu putem pošte, moći će je opipati tek 12. kolovoza.

Isplata srpanjskih mirovina počela je 2. kolovoza za umirovljenike samostalnih djelatnosti, a nastavljena je 6. kolovoza za korisnike vojnih i poljoprivrednih mirovina. Naime, u Srbiji se mirovine isplaćuju u nekoliko “tura”; ovisno o vrsti mirovinskog osiguranja koje iza njih stoji.

Prosječna lipanjska mirovina iznosila je skromnih 45.719 dinara (390 eura), no najavljen je njen dvoznamenkasti rast. Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da se nada kako će uspjeti umirovljenicima isplatiti povišicu prije kraja godine.

Oglas

U Hrvatskoj je tek nešto bolje

U Hrvatskoj su mirovine s prvim danom srpnja porasle za 7 posto, no to će se usklađivanje početi isplaćivati tek od rujna, s pripadajućim zaostacima. Mirovine se redovno usklađuju dva puta godišnje.

Za usporedbu, u Hrvatskoj prosječna neto mirovina za lipanj sveukupnog broja korisnika mirovina prema Zakonu o mirovinskom osiguranju iznosi 580 eura, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. (HZMO). To je prosjek bez takozvanih međunarodnih ugovora pro čemu prosječna mirovina “pokriva” 43,9 posto neto plaće za svibanj 2024. godine.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.