Vijesti

U Njemačkoj čak 7 posto umirovljenika radi, u Hrvatskoj to nije popularno

Njemačka ima 1,3 milijuna zaposlenih umirovljenika, Hrvatska tek 28.000. Kada to prevedemo u postotke, razlika je ogromna. Zašto Nijemci vole raditi?

Objavljeno

|

U Njemačkoj više od 1,3 milijuna umirovljenika nastavilo je raditi i nakon odlaska u mirovinu. Prema podacima Njemačkog zavoda za mirovinsko osiguranje, do kraja 2022. godine, od ukupno 18,6 milijuna umirovljenika, njih 1,3 milijuna dodatno je zarađivalo uz mirovinu. To je čak 7 posto zaposlenih umirovljenika.

Da bi Hrvatska dosegnula tu zaposlenost umirovljenika, na tržištu rada bi se moralo naći gotovo 86.000 onih koji uz mirovinu primaju plaću. No u našoj zemlji radi manje od 28.000 umirovljenika, što je manje od 2,3 posto.

Što se tiče, većina zaposlenih umirovljenika radi na takozvanim mini-poslovima, dok oko 300.000 umirovljenika radi i više od toga​, javlja BR.de. Razlozi za nastavak rada u mirovini ovise od osobe do osobe. Institut za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB) navodi da su glavni motivi zabava na poslu, osjećaj korisnosti i životnog smisla te socijalni kontakti.

Međutim, financijski razlozi također igraju značajnu ulogu, s obzirom na to da mnogi umirovljenici imaju niske mirovine. Prosječna mirovina nakon najmanje 35 godina osiguranja iznosi oko 1.400 eura mjesečno, što mnogima nije dovoljno za život​, navode njemački mediji.

Ovaj fenomen izaziva kritike, posebno od strane političara iz stranke Die Linke koji smatraju da je neprihvatljivo da u tako bogatoj zemlji mnogi umirovljenici moraju raditi kako bi preživjeli. Njemačka se, prema udjelu mirovina u plaći, nalazi na četvrtom mjestu odozdo među 34 zemlje Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj. To dodatno ilustrira problem niskih mirovina u toj zemlji​, prenose njemački mediji.

Exit mobile version