Prati nas

Vijesti

Novac

Tko ima pravo na naknadu za tjelesno oštećenje i koliko ona iznosi

Naknada zbog tjelesnog oštećenja predstavlja novčano primanje iz mirovinskog osiguranja zbog tjelesnog oštećenja nastalog kao posljedica ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

Objavljeno

|

Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO, objašnjava nova pravila za umirovljenje u Srbiji. Starosna granica, uvjeti za muškarce i žene, te potrebna dokumentacija detaljno su razrađeni. Zakon predviđa izjednačavanje uvjeta za oba spola do 2032. godine. Radnici, posvetite pažnju uvjetima i pravovremenom podnošenju zahtjeva za mirovinu.
ilustracija: S. Bura/mj

Pravo na naknadu zbog tjelesnog oštećenja može ostvariti osiguranik kod kojega je utvrđeno tjelesno oštećenje od najmanje 30 posto, a koje je nastalo kao posljedica ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

Tjelesno oštećenje postoji kada kod osiguranika nastane gubitak, bitnije oštećenje ili znatnija onesposobljenost pojedinog organa ili dijelova tijela, što otežava normalnu aktivnost organizma i zahtijeva veće napore u obavljanju životnih potreba, bez obzira na to uzrokuje li ili ne uzrokuje smanjenje ili gubitak radne sposobnosti.

Vrsta tjelesnih oštećenja i postoci tih oštećenja, na temelju kojih se stječe pravo na naknadu zbog tjelesnog oštećenja, utvrđeni su Uredbom o metodologijama vještačenja (Narodne novine, broj 96/23), kojom je propisan postupak i način vještačenja te Lista oštećenja organizma. Naknada zbog tjelesnog oštećenja određuje se ovisno o postotku tjelesnog oštećenja, u odgovarajućem postotku od osnovice pri čemu se za 100 postotno tjelesno oštećenje isplaćuje 40 posto osnovice.

Oglas

Kolika je osnovica?

Od 1. srpnja 2024. osnovica za određivanje novčane naknade zbog tjelesnog oštećenja koje je nastalo zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti iznosi 301,92 EUR.

Koji su razredi isplate?

za tjelesno oštećenje od  stupanjnaknada iznosi u postotku od osnovice
100%140%
90%236%
80%332%
70%428%
60%524%
50%620%
40%716%
30%812%
Izvor: HZMO

Gdje se predaje zahtjev za naknadu?

Postupak se pokreće podnošenjem zahtjeva područnoj službi, uredu ili ispostavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta osobe koja podnosi zahtjev.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.