Prati nas

Mozaik

Vjera i hidratacija

Svećenik poručio vjernicima: ‘Ne pijte vodu u crkvi, nećete crknuti od žeđi’

Većina njegovih pratitelja podržalo je ovu poruku, no mnogi se nisu s njom složili. ‘Bez vode ne idem, kome krivo, kome pravo”, odgovorila mu je jedna vjernica.

Objavljeno

|

U recentnom postu, katolički influencer i hercegovački svećenik Mario Knezović komentirao je naviku vjernika da unose vodu u crkvu, naglašavajući da to nije primjereno. Mnogi se s njim ne slažu, ističući potrebe zdravlja i klimatske uvjete.
ilustracija: S. Bura/mj

Katolički influencer, hercegovački svećenik Mario Knezović, komentirao je na Facebooku sve češću navadu vjernika da na bogoslužja nose vodu kako bi očuvali zdravlje i hidratizirali se za vrijeme nesnosnih toplinskih valova.

“Ne priliči u crkvu unositi bilo kakvo piće. Piti vodu ili nešto drugo tijekom misnoga slavlja je neprimjereno. Popijte prije ulaska u crkvu, a iznimke su bolesnici. Da je to samo novi trend ili loša navika, pokazuje činjenica da se pomalo pojavljuje. Neće se ‘crknuti’ od žeđi ako se ne pije tijekom mise, vjenčanja ili drugih obreda”, piše Knezović u objavi na Facebooku.

“Ako smo bez toga mogli stoljećima, možemo i sada. Ljeto je, i pripazite na dolično odijevanje. Ako se počne s pićem, sutra će netko početi i jesti s opravdanjem: ‘Gladni smo!’ Imati bocu u torbi ako netko dobije mučninu i izgubi svijest je u redu. Čuvajmo svetost Božjeg hrama!” zaključio je svoju poruku vjernicima. Većina njegovih pratitelja podržalo je ovu poruku, no mnogi se nisu s njom složili.

Oglas

“Ponekad ponesem vodu, ali ne zato jer sam žedna; mogu izdržati sat vremena bez vode. Negdje nosim upravo zato što imam niski tlak i zaista me ove vrućine dotuku. Ne kažem da pijem svaki put, nego samo onda kada osjetim da mi je slabo, da me probija znoj i da mi se crni pred očima. Bi li bilo bolje da ne idem na misu ili? Ponekad i ne odem iz tog razloga što mi je neugodno kad mi dođe slabo. Evo, ne znam. Ako je grijeh, recite, pa neću ići”, odgovorila mu je vjernica Katarina.

“Bez vode nigdje ne idem, pa bilo kome krivo, nije me briga. Dosta puta sam baš u crkvi spasila djecu s tom vodom koju stalno nosim. Nekad mi treba, nekad treba nekom drugom, ali bočica vode uvijek ide uz mene”, dodala je Ružica.

“Apsolutno se ne slažem. Klima se mijenja, voda sigurno neće nikoga povrijediti, a može samo pomoći. Budite oprezni sa zabranama! To stvara otpore u ljudima!” dopisala je Milica.

“Crkve su vam prazne, a još postavljate sulude zakone? Telefon treba ugasiti, to je u redu. Ne oblačiti se izazovno, i to je u redu. Ali prikladno se oblačiti za klimu i vrijeme te imati vodu sa sobom, ne vjerujem da je problem. Na kraju krajeva, kada idem u crkvu, apsolutno me ne zanima što je tko obukao i čime se bavi. Idem zbog svojih potreba i da se pomolim”, zaključila je vjernica Marija.

scr: Facebook

Što kaže Hrvatski zavod za javno zdravstvo?

  • Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine ta da vam boja urina bude svijetla
  • Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.
  • Pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Možete se samo  osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode.
  • Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.